<
НОВИНИ ДНЯ: Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримкивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
02.09.2022 640

Оренда житла під час кризи. Ці поради допоможуть вам зекономити тисячі гривень

Оренда житла під час воєнного стану в Україні - головний біль для багатьох людей. Доводиться вибирати житло в іншому місті та шукати бюджетні варіанти, бо ціни на оренду кусаються в багатьох областях.

_zhitla_kiyiv_ukrayina_yak_ekonomiti_650x410_02.09.22

Але навіть зараз заощадити тисячі гривень на оренді житла цілком реально. Як? Пише rbc.ua.

З чого складається ціна оренди

Для початку розберімось, з чого ж складається ціна оренди житла і чому є бюджетні варіанти й дуже дорогі.

Звичайно ж, ціна оренди багато в чому залежить від площі квартири і її місця розташування. Але розглянемо на прикладі стандартної однокімнатної квартири.

Дорожче обійдуться варіанти біля транспортних розв'язок, станцій метро, в районах, де розвинена інфраструктура - є багато шкіл, дитячих садків, супермаркетів, магазинів і ТРЦ.

Зараз вже в багатьох містах не прив'язуються до центру міста, хоча саме там квартири в оренду дорожче. Однак ціна може бути високою і в добре розвинених, але віддалених районах міста.

Вартість відразу підвищується, якщо квартира розташована в новому будинку, оскільки там йдуть додаткові витрати на охорону (або консьєржа), використання домофона, сигналізацій і камер спостереження. У таких квартирах вже відразу поліпшене планування і використані нові матеріали для оформлення.

Також власники квартир купують нові меблі, сантехніку та побутову техніку, а значить захочуть відшкодувати собі витрати - за допомогою ціни на оренду.

Зараз до всіх цих пунктів додався ще один важливий момент - безпека. І тут мова не тільки про місто, в якому відносно безпечно, але і про розміщення будинку - далеко від військових об'єктів, заводів, станцій і всього, що може стати потенційною метою.

Квартира з роздільним санвузлом і великою кухнею буде коштувати дорожче квартири зі звичайним плануванням. Додатково сума може зрости через хороший Інтернет, супутникове телебачення, кондиціонер, бойлер, пральну машинку з сушкою.

Ще один пункт, через який ціна зростає - наявність необхідного у квартирі. Якщо житло в статусі "в'їхав і живеш" і там є все - від електрочайника до прасувальної дошки, посуд і ковдри, то приготуйтеся за експлуатацію викласти на пару тисяч більше. Такі речі після тривалого використання часто замінюються новими, а значить - ці витрати теж будуть на господарях.

Як можна економити на оренді квартири

Вибирайте житло, а не все навколо

Якщо ви працюєте дистанційно і все, що вам потрібно для щастя - зручна квартира і пару магазинів поруч, то не прив'язуйтеся до району. Переплачувати за станцію метро поблизу безглуздо, якщо ви ним користуєтеся від сили пару раз на місяць.

Краще знайти хорошу квартиру в більш зеленому районі, де є парки та свіже повітря. І на зекономлені гроші купити велосипед, щоб вивчати околиці.

Якщо ви вибираєте район по своїх потребах, то шукайте там же бюджетне житло - трохи далі від транспорту і магазинів, більш старий будинок.

У будь-якому районі є старі та нові будинки. Врахуйте, чим старіший будинок - тим дешевше в ньому оренда квартири.

Ще один нюанс. Якщо ви постійно в роз'їздах або ж фактично тільки ночуєте у квартирі, то вам не потрібно житло з великою площею. Шукайте маленьку, але комфортну квартиру з хорошим ліжком і справною сантехнікою.

Не женіться за ідеальним ремонтом

Якщо квартирі вже років 20, а власник завищує ціну через новенький євроремонт - торгуйтеся. Зазвичай такі ремонти роблять не самими якісними будматеріалами й обходяться косметичним марафетом, який почне обсипатися вже через пів року.

При огляді житла шукайте недоліки

Це допоможе вам збити ціну в орендодавця або ж домогтися заміни, лагодження того, що не в порядку. Перевірте всі крани, шафки та дверцята, як закриваються двері між кімнатами та вхідні, як відкриваються і закриваються вікна. Огляньте побілку або шпалери.

Якщо власник хоче високу ціну, ви можете справедливо запитати - а де пральна машина, ліжко, а не диван або чому немає ортопедичного матраца.

Виявивши недоліки та продемонструвавши їх господареві, ви відразу і себе убезпечите на майбутнє. Вас не змусять за це платити й варто всі нюанси відразу внести в договір.

Як варіант - ви можете запропонувати господареві самостійно все відремонтувати, але все це буде вирахувано з вашої суми оренди.

До речі, відсутність балкона, балкон незасклений, балкон недоглянутий - це привід знизити суму відразу ж. Перший поверх, останні поверхи, кутова квартира - теж. Зараз в цей список входить ще й відсутність бомбосховища.

Звичайні вікна, а не склопакети. Лінолеум на підлозі, а не паркет і плитка, душ, а не ванна - все це приводи для зниження ціни.

Невеликі міста зручні для оренди в будь-якому районі

Враховуйте це, коли будете шукати житло. Часом від околиці до центру міста можна спокійно дійти пішки за 20-25 хвилин, а різниця в щомісячній ціні оренди часом досягає 5 тисяч - тільки лише через розташування.

Економте на комунальних послугах

Найчастіше оплата комунальних послуг не входить у вартість оренди житла та оплачується наймачем окремо. До укладення договору з'ясуйте у господаря, скільки у квартирі зареєстровано осіб, чи є якісь пільги, чи встановлені лічильники на все.

Домовтеся відразу, що поміняєте всі лампи на енергозберігаючі - або запропонуйте це зробити власнику квартири. Перевірте техніку - часом старий холодильник або пральна машина можуть "накручувати" в місяць більше, ніж все інше.

Шукайте компаньйона

Поєднати в одній невеликій квартирі дві сім'ї з дітьми, напевно, буде складно. А ось орендувати будинок біля міста для всіх - набагато вигідніше.

Ціна оренди на двокімнатні квартири часом не сильно відрізняються від ціни оренди на однокімнатні, тому сміливо орендуйте з кимось на пару. Так ви розділите витрати навпіл, і не тільки на оренду і комунальні послуги, а ще й на Інтернет і витрати по догляду за житлом.

Складайте договір

Зафіксуйте там недоліки, пропишіть в ньому всі нюанси з приводу техніки, ремонту і меблів. І найголовніше - впишіть пункт про те, що сума оренди (в гривнях) не буде змінюватися протягом 6 або 12 місяців з моменту підписання договору.

Оценка материала:

5.00 / 2
Оренда житла під час кризи. Ці поради допоможуть вам зекономити тисячі гривень 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
02.09.2022 640
Еще материалы раздела «Нерухомість»