НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
22.09.2022 410

За вісім місяців банки отримали 8,4 мільярда прибутку

З початку року українські банки отримали 8,4 млрд грн прибутку попри зростання відрахувань у резерви під очікувані збитки від російської агресії.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко, передає Укрінформ.

«За 8 місяців банки отримали 8,4 млрд грн прибутку, попри зростаючі внаслідок війни відрахування в резерви під очікувані збитки. З початку року банки сформували резерви в обсязі 89,4 млрд грн, із них за березень - серпень – 83,7 млрд грн», - зазначив очільник НБУ.

За його словами, чистий процентний дохід у березні - серпні стабільно зростав, хоча й повільнішими темпами, ніж на початку року: 21% р/р порівняно 35% р/р у січні-лютому.

Уповільнення було спричинене зниженням процентних доходів від кредитування фізичних осіб. Натомість зростання чистого процентного доходу підтримували доходи від кредитів суб’єктам господарювання, ставки за якими підвищувалися задля покриття зростаючого кредитного ризику.

Шевченко уточнив, що серед ключових чинників прибутковості, зокрема, і те, що попит на банківські послуги почав відновлюватися після шоку на початку широкомасштабної російської агресії. А також скорочення операційних витрати банків упродовж квітня - липня (-5% р/р).

Зростання операційного доходу впродовж травня - липня також підтримав позитивний результат від операцій купівлі-продажу валюти, впродовж липня - серпня – від переоцінки держбанками облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП).

«Збереження операційної прибутковості дасть змогу банкам самостійно відновити капітал після проходження глибокої фази поточної кризи», - резюмував голова Національного банку.

Оценка материала:

5.00 / 1
За вісім місяців банки отримали 8,4 мільярда прибутку 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
22.09.2022 410
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»