НОВИНИ ДНЯ: Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Україну  Охорона Кримського мосту зменшилась, він втратив один периметр оборони – речник ВМС ЗСУ  Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках – Малюк  В Україну йде короткочасне похолодання: коли його чекативсі новини дня
28.10.2022 702

Вес О’Доннел. Іран приєднався до війни проти України. Але що він отримає натомість?

Поки немає нових оперативних звітів чи аналітики від Купера, публікуємо роздуми Веса О'Доннела про зближення росії та Ірану. Чи це загрожує нам і як це може вплинути на Ізраїль.

Вес О’Доннел (Wes O'Donnell) – американський ветеран, що служив як у повітряних силах, так і в наземних військах США. Вес пише для «Cyber Defense Magazine», «War is Boring», «Soldier of Fortune Magazine». Також він є автором кількох іронічних нонфікш книг, має MBA в сфері IT менеджменту та BA із міжнародних відносин, а ще знімає фільми.

[Допис опубліковано 27 жовтня]

Вперше з часів Дарія Великого, Перська імперія якого поширювалася на території нинішньої Болгарії, Румунії та України, іранські війська з’являються на європейському континенті.

Члени Корпусу вартових ісламської революції надають росії реальну підтримку зброєю в окупованому Криму та, можливо, в Білорусі.

Останні кілька місяців Іран постачав росії дронів-смертників власного виробництва Шахед-131 і Шахед-136 – безпілотників, які вбивали українців. Минулого тижня це спонукало НАТО надіслати в Україну глушники сигналів.

Оскільки росія майже вичерпала свої запаси високоточних боєприпасів, тепер вона звертається до Ірану, просячи надати не лише безпілотники, але незабаром і балістичні ракети.

Балістичні ракети становлять набагато більшу загрозу для новоствореної системи ППО України.

Якби росія змогла отримати сучасні боєприпаси від Ірану, ця війна затягнеться до 2023 року і довше.

Але такий розвиток подій викликає набагато більш тривожне запитання:

Що Іран отримує натомість за підтримку росії?

Дві країни не мають глибоких ідеологічних зв’язків. Насправді їхні стосунки завжди були суперечливими. Цілі обох держав дещо збігаються в Сирії, тобто вони стали партнерами через обставини. Щодо Ірану, то він отримує надприбуток, допомагаючи росії в Україні.

По-перше, завдяки росії Іран відкриває європейський фронт у своїй війні проти Заходу та глобального порядку, де панують США.

Крім того, Україна – це новий полігон для Ірану, який має змогу продемонструвати технологічні м’язи та перевірити підготовку своїх «елітних» солдатів проти сучасної європейської армії, що використовує американське обладнання.

Але більш тривожними є припущення президента Зеленського, що росія, можливо, готується віддячити за послугу, надавши Ірану підтримку в розробці ядерної зброї. Від цього речення у вас має захолонути кров… гірше ніж від московської зими

росія вже побудувала єдину в Ірані атомну електростанцію в Бушері та має контракт на її розширення за допомогою двох нових реакторів вартістю в 10 мільярдів доларів.

Тим часом, Ізраїль, що просиджував штани у цій війні, боячись, що обурення росії може зашкодити його безпековим інтересам у Сирії, може виступити проти нарощування ядерного потенціалу Ірану. Чи саме це потрібно, щоб нарешті спонукати Ізраїль до дій?

Президент Зеленський неодноразово просив Ізраїль допомогти Україні побудувати власну версію Залізного Купола — ізраїльської системи ППО. Досі ізраїльтяни відхиляли прохання України, натомість пропонували розробити систему раннього попередження цивільного населення… Як великодушно.

Можливо, саме ця подія [зближення росії з Іраном – ред.] підштовхне Ізраїль до остаточного вибору сторони в цій боротьбі.

А українцям слід не тільки стежити за небом, захищаючись від іранської зброї, але й насторожено стежити за майбутніми проміжними виборами в США.

Чому?

Тому що вони бояться втратити підтримку у випадку, якщо республіканці візьмуть під контроль Палату представників.

Подумайте, наскільки божевільно (але водночас правдиво) звучить це речення.

Зі свого боку, США та Європейський Союз посилили санкції проти Ірану за підтримку росії.

Трьом іранцям передбачено заборону видачі віз і заморожування активів. Серед них начальник штабу збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хоссейн Багері, відповідальний за військові дослідження генерал Сайед Ходжатоллі Курейші та бригадний генерал Саїд Агаджані – керівник військово-повітряних сил Ірану.

Настав час усвідомити нову реальність, яка розгортається перед нашими очима: окрім Північної Кореї, існує три авторитарні режими, які об’єднуються, щоби кинути виклик вільним людям — росія, Китай та Іран.

Через економічні причини Китай утримувався й не перетинав свій Рубікон, точку неповернення. Вони ще не надавали росії летальну військову допомогу. На відміну від росії, Китай насправді хвилюють санкції і те, що станеться, якщо два його найбільші експортні клієнти, США та ЄС, раптом перестануть купувати увесь їхній непотріб на Amazon.

Але в Ірану такої проблеми немає. Вони щасливі з того, що допомагають своїм новим російським партнерам вбивати українців.

Бо якщо НАТО зосередиться на Європі, а США продовжуватимуть тримати у фокусі Азію, Іран зможе досягти своєї давньої мети – гегемонії на Близькому Сході.

Отже Іран заходить у чат.

Скільки часу мине, перш ніж ми побачимо, іранських солдатів, що беруть безпосередню участь у боях з українцями? Адже в путіна такі ж проблеми з людською силою, як і з боєприпасами.

Що путін може запропонувати Ірану в обмін на кілька батальйонів іранського гарматного м’яса?

Минуло 2500 років відтоді, як Дарій Великий вторгся до Скіфії, розташованої на території сучасної України.

Можливо й знадобилося трохи часу, та історія завжди повторюється.

[Нагадаємо: втративши численних вояків, Дарій змушений був відступити перед скіфами – ред.].

Заголовна картинка: перські воїни воюють проти скіфів. Відбиток циліндричної печатки, приблизно V століття до н.е

Джерело

оригінал тут

Переклад: Тетяна Саніна

Редакція: Ростислав Семків

 

ЗАКЛИК ДО ЗБОРУ КОШТІВ

Сьогодні ми допомагаємо зібрати кошти на рації для інженерно-саперного взводу 204-го батальйону, що виконує завдання на нулі. Це не прості рації, а Motorola DP4400e – цифрові із шифруванням. Наша ціль: 117 000 гривень, але збираємо всім світом, тож долучаєтесь за можливістю.

Посилання на Банку

https://send.monobank.ua/jar/3S2tsYgJoT

Номер картки Банки

5375 4112 0016 0864

ХТО МАЄ ЗМОГУ – ДОЛУЧАЙТЕСЯ ПРОСТО ЗАРАЗ!

Оценка материала:

5.00 / 2
Вес О’Доннел. Іран приєднався до війни проти України. Але що він отримає натомість? 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
28.10.2022 702
Еще колонки: Колонки / Блоги