НОВИНИ ДНЯ: Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
13.11.2022 46324

Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом: поширена помилка господинь

Для багатьох рецептів кондитерських виробів використовується гашена сода. Але не завжди випічка підіймається і виходить чудової якості.

В чому причина, що навіть досвідчені господині не завжди роблять правильно — пише ТСН.ua

Коли ми готуємо випічку, млинці та оладки, то намагаємося досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Досягають цього у різний спосіб: додаванням дріжджів, пекарського порошку, соди.

Сода розпушує будь-який виріб у два етапи. Спочатку, коли стикається з кислим середовищем оцту, відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу, потім, на другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.

Як звичайно господині гасять соду оцтом

Більшість господинь звикла гасити соду оцтом  у ложці чи склянці перед тим моментом, коли соду додають у тісто. У такому разі відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу, але цей вуглекислий газ абсолютно нічого не розпушує, тому що весь процес відбувається в ложці, поза тістом. У такому разі перший етап розпушування тіста вже втрачено, тому що  кислота нейтралізує соду призначену в рецепті для розпушування виробів.

Як правильно гасити соду?

Соду гасити оцтом можна наступним чином. Соду всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки ще не додана мука та полити оцтом. Після чого перемішати. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, який розпушує, залишиться у тісті.

Ще кращий, стовідсотковий спосіб  - додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - до рідких. Тобто соду додати до цукру, борошна та до інших сипучих продуктів, а оцет, наприклад, до яйця, кефіру, до сметани тощо. Перемішати в окремих місткостях сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом.   А потім їх перемішати. У цьому випадку реакція відбувається всередині тіста, і вуглекислий газ зберігається й працює.

Потрібно мати на увазі ще такий момент - якщо у складі тіста присутні в достатній кількості кислі продукти, як от сметана, кисляк, лимонний сік тощо, додатково оцет в рідкі компоненти тіста додавати не потрібно. Сода в такому тісті чудово погаситься і без оцту, а виріб вийде пишним.

Оценка материала:

5.00 / 4
Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом: поширена помилка господинь 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
13.11.2022 46324
Еще материалы раздела «Суспільство»