<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.11.2022 1357

Що буде з цінами на бензин через масове використання генераторів

Масове використання електрогенераторів в Україні призвело до зростання попиту на паливо та невеликого підвищення цін. Окрім того, на європейському ринку нафтопродуктів спостерігається напружена ситуація.

Про це у коментарі РБК-Україна сказав директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"В останні дні на ринку в Україні спостерігається певний дискомфорт. Дефіциту немає, паливо на АЗС є скрізь. Але відчувається несподіваний попит, на який ніхто не чекав. Зазвичай листопад - це "мертвий" місяць, мертвий сезон, коли споживання падає", - сказав він зазначив, що трейдери не закуповували на цей час великих обсягів.

Куюн вважає, що основним фактором, який спричинив зростання попиту, стало використання електрогенераторів через перебої з електрикою в Україні. За його словами, бензиновий генератор використовує до 10 літрів палива на день, що можна порівняти з денною витратою легкового автомобіля.

"Генератор по суті - це машина. Ми бачимо зростання попиту на бензин. Це проявляється попит з боку парку генераторів, який збільшується. Звучать цифри десятки тисяч. Вважайте, що це десятки тисяч нових машин у країні", – розповів експерт, зазначивши, що "Ми тільки на початку шляху, а це фактор починає впливати на ринок".

Як зазначив Куюн, на європейському ринку зараз ситуація напружена "з приводу майбутнього ембарго на російську нафту з 5 грудня, а потім і на нафтопродукти з 5 лютого".

"Ми бачимо, що європейські компанії почали активно контрактувати, створюючи запаси нафтопродуктів", - сказав він.

За його словами, ціна нафти на світовому ринку впала до 86 доларів за барель, що навіть нижче, ніж до війни. Разом з тим, зростають ціни на нафтопродукти, що пов'язано зі збільшенням премії по всьому ланцюжку, у тому числі перевізників.

"Надлишку палива на зовнішньому ринку немає, є навіть дефіцит у Європі. Тому, якщо говорити про зростання цін, то слід говорити про націнки", - повідомив експерт, зазначивши подорожчання фрахту.

Куюн повідомив, що роздрібні ціни на пальне в Україні останнім часом зросли на 0,5-1,0 гривні. "Але "мертвий сезон" ніхто не скасовував, тому споживання саме промислове сильно провалилося з сезонних міркувань", - сказав він.

"Для ринку немає нових обсягів, влітку такі обсяги й так постачали", - додав експерт.

Куюн вважає, що ринок може впоратися із ситуацією, а трейдери знайдуть додаткові обсяги, оцінивши зростання попиту для електрогенераторів.

"Для цього є всі можливості інфраструктурні та транспортні. Просто це несподівано, бо ніхто не тримав запас під генератори", - додав він.

Експерт вважає, що підвищення цін на паливо на АЗС було викликане бажанням трохи збити попит, що виник, "пригасити продажі на період, поки не будуть законтрактовані додаткові обсяги".

Оценка материала:

5.00 / 2
Що буде з цінами на бензин через масове використання генераторів 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
22.11.2022 1357
Еще материалы раздела «Економіка»