НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Європа
04.12.2022 4071

Зміна правил. Українцям у Польщі масово скасовують виплати: деталі

Українці, які отримують в Польщі тимчасовий захист, мають право на грошову допомогу нарівні з польськими громадянами. Серед таких – щомісячні виплати на дітей.

_bizhentsi_pshemisl_polshcha_gettyimages_1243623244_650x410_04.12.22

Втім, з початку війни виплати від соціального забезпечення в Польщі перестали отримувати вже понад 110 тисяч українців, TRAVEL РБК-Україна з посиланням на ukrayina.pl.

 

Біженці з України отримують у Польщі грошову допомогу у 500 злотих щомісяця на кожну дитину до 18 років. Це трохи більше 4000 грн. Один раз на рік можна отримати 300 злотих для покупки шкільного приладдя.

Втім, вже понад 110 тисяч українців перестали отримувати призначені їм виплати. Управління соціального страхування ZUS утримує ці виплати, якщо біженці виїхали з Польщі на певний термін. Для отримання інформації ZUS співпрацює із Прикордонною службою.

"Багато українців вирішують залишити Польщу. Після перевірки виплати відновлюють або ні - якщо людина виїхала з країни на тривалий термін. Варто підкреслити, що самі українці також повідомляють в ZUS, що виїжджають з Польщі і не хочуть отримувати пільги. Можна сказати, що українські громадяни підходять до цього питання дуже чесно", – зазначив речник ZUS Павел Жебровський.

Раніше в Польщі зафіксували порушення щодо отримання зазначених виплат – деякі українці фактично проживали в Україні, а приїжджали до Польщі на короткий термін, щоб отримати ці гроші в польському банкоматі.

Тому уряд країни ухвалив поправку до закону про допомогу громадянам України, яка зробить систему контролю за отриманням виплат жорсткішою. Ті, хто часто виїжджають в Україну, можуть бути позбавлені допомоги.

Оценка материала:

5.00 / 4
Зміна правил. Українцям у Польщі масово скасовують виплати: деталі 5.00 5 4
Політика / Європа
04.12.2022 4071
Еще материалы раздела «Європа»