НОВИНИ ДНЯ: Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  "Два місяці будуть найважчими": експерт про сценарії війни, мобілізацію та що планує Путін  Млинці заварні на кефірі: рецепт із секретом  Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі  Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sunвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.12.2022 7068

Коли святкувати день святого Миколая: 6 чи 19 грудня

День святого Миколая 2022 року — день, на який із нетерпінням чекає кожна українська дитина. Адже в ці темні часи дуже важливо подарувати малюкам трішки світла, тепла і добра. Але в українців з'явилося запитання: коли святкувати день святого Миколая: 6 чи 19 грудня?

99482a2d1f7ad73aaac9c1cb93b24ebb_06.12.22

Цьогоріч у багатьох вірян з'явилося нове запитання: якого числа потрібно святкувати день святого Миколая? Чи робити це 19 грудня, як звикли українці, чи переходити на 6 грудня? Відповідь дали у Православній Церкві України (ПЦУ). Пише ТСН. 

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook ПЦУ написала, що святкувати день святого Миколая 2022 року ми будемо все ще 19 грудня. Адже рішення про зміну календаря ухвалено не було, хоча наразі і триває обговорення такої можливості. Тому дати всіх зимових свят поки що залишаються тими ж, що і раніше:

  • 19 грудня – вшановуємо святителя Миколая Чудотворця
  • 7 січня – Різдво Христове
  • 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого
  • 19 січня – свято Хрещення Господнього

Однак в окремих громадах, згідно з постановою Священного Синоду Православної Церкви України, богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершено 25 грудня. Рішення приймають громада і настоятель.

Серед українців святий Миколай завжди був знаковою фігурою. В культурі інших країн світу він носить інші імена: Санта Клаус, Сент Ніколас тощо. Віряни західного обряду свято святкують 6 грудня. Зранку діти прокидаються і знаходять у різдвяних шкарпетках солодощі й інші подарунки. Але малюки в Україні знають, що сюрпризи від Миколая варто шукати під подушкою.

Різдво Христове: дискусії щодо святкування

Останній місяць точаться дискусії щодо дати святкування Різдва Христового. Православні українці навіть розділилися на два табори: ті, хто хочуть перейти на святкування 25 грудня, і ті, хто вважають, що потрібно залишити дату 7 січня. І хоча більшість вірян все ще дотримується другої точки зору, прихильників святкування 25 грудня стає дедалі більше.

Оценка материала:

5.00 / 2
Коли святкувати день святого Миколая: 6 чи 19 грудня 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
06.12.2022 7068
Еще материалы раздела «Суспільство»