НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Прес-релізи
Нерухомість
06.01.2023 399

Які квартири в Києві будуть найпопулярнішими для покупки у 2023 році: думки експертів

Повномасштабна війна та блекаути змінили попит українців на нерухомість. Окрім того, що попит на купівлю став нижчим і нерухомість стала продаватися гірше, покупці ще й змінили критерії вибору. На які помешкання звертатимуть увагу ті, хто все ж таки вирішить купити житло в Києві у 2023 році?

Які квартири в Києві матимуть попит серед покупців в 2023 році

Попит на купівлю квартир суттєво знизився як на первинному, так і на вторинному ринку. І все ж потреба у придбанні житлової нерухомості в багатьох українців залишається. Тому купувати будуть, хоч і не в таких обсягах, як до початку повномасштабної війни.

Як у другій половині 2022, так і в 2023 році, столичні мешканці більше звертатимуть увагу на вже збудовані об’єкти. Тільки дуже ризиковані вкладатимуть свої кошти в ще не здані об’єкти, адже ймовірність того, що вони не добудуються дуже висока: для забудовників настали не найкращі часи. Попит саме на готові квартири, скоріш за все, зберігатиметься до 2024–2025 років.

Популярністю користуватимуться не тільки добудовані, а й повністю готові до заселення помешкання. Столиця прийняла велику кількість переселенців. Чим довше йде війна, тим більша ймовірність, що вони залишаться жити в столиці на постійній основі. Ті, хто мають заощадження, задумаються над придбанням житла й вибиратимуть саме квартири із завершеним ремонтом.

За думкою експертів агентства нерухомості «Маяк», високий попит у 2023 році буде і на компактні квартири. Оскільки доходи в більшості українців упали, люди вимушено надаватимуть перевагу дешевшому невеликому житлу. Це будуть переважно одно- та двокімнатні помешкання на вторинному ринку нерухомості.

Отже, у 2023 році попит матиме така нерухомість:

  • збудовані об’єкти, а не будинки на стадії зведення;
  • готові помешкання з ремонтом;
  • компактне вторинне житло з 1–2 кімнатами.

Які ціни на квартири в столиці будуть у 2023 році

Експерти прогнозують, що в 2023 році продавці будуть пропонувати свою нерухомість дешевше, щоб отримати на руки готівку. На фоні війни для більшості власників житла все ще видається важливішим мати гроші, ніж квартиру, яка невідомо, чи залишиться цілою. Ті, хто планує купувати, можуть сміливо торгуватися та просити знижку.

Ще з рік тому українці активно купували нерухомість у новобудовах. Більшість покупців вкладали свої кошти на початковій стадії будівництва, щоб заощадити гроші й придбати житло для себе дешевше або ж щоб потім вигідно його перепродати в готовому стані. З кінця лютого ситуація різко змінилася.

Прогнози щодо цін на квартири в новобудовах Києва в 2023 залишаються невизначеними. На вартість квадратного метра серйозно впливають витрати на будівельні матеріали, що суттєво виросли в ціні. Однак через низький попит забудовники ще не наважуються сильно піднімати ціни на нові помешкання. Лише коли попит відновиться, можна передбачити коригування вартості квадратного метра відповідно до зростання собівартості.

Оценка материала:

5.00 / 2
Які квартири в Києві будуть найпопулярнішими для покупки у 2023 році: думки експертів 5.00 5 2
Прес-релізи / Нерухомість
06.01.2023 399
Еще материалы раздела «Нерухомість»