<
НОВИНИ ДНЯ: Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  "У нас є надлишки". У Конгресі США закликали терміново передати Україні касетні бомби  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУ  Скільки НПЗ Росії треба знищити для впливу на війну: Черник пояснив  Рецепт курячого філе з шинкою та сиром у паніруваннівсі новини дня
Політика
Росія
09.01.2023 1395

Екстрадиція громадянина РФ із Румунії на "спецоперацію" призвела до смерті

Президент Російської Федерації Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив часткову мобілізацію на всій території країни. Згідно з указом, призову на військову службу підлягають виключно громадяни, які перебувають у запасі, проте насправді кордони закриті для всіх чоловіків віком від 18 до 65 років. При цьому пункт про кількість мобілізованих в указі засекречений, тому озвучена главою Міноборони РФ Сергієм Шойгу цифра 300 тисяч мобілізованих не здається правдоподібною.

a5e4c363d0dc4bc4840b3b4a146d5e79_09.01.23

Також все частіше зустрічається інформація про поповнення російської армії з-поміж тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. Причому необов'язково, щоб колишні в'язні чи засуджені мали досвід служби в армії – в уряді обіцяють навчити.

Але насправді виявляється, що мобілізовані за такий короткий час не здатні перетворитися на професійну армію, та й сама влада не сильно цьому сприяє. Без обіцяної підготовки, необхідного обмундирування, а також часто всупереч волі самих чоловіків, вони опиняються серед тих, хто за лічені дні після мобілізації потрапляють у найгарячіші точки проведення так званої спеціальної військової операції в Україні.

Брат мобілізованого з Московської області розповів історію родича, якого незаконно відправили на вірну смерть в Україну.

Михайло Чуботереску з 2015 року перебував під слідством за організацію незаконного грального бізнесу. Чоловік, не згодний із звинуваченням, залишив територію РФ і був оголошений у міжнародний розшук. 2021 року його затримали в Румунії за ордером Інтерполу, у травні 2021 року екстрадували до РФ.

У РФ Михайло утримувався під вартою у слідчому ізоляторі СІЗО № 3 УФСІН у Московській області. Як і більшість ув'язнених у Росії, після початку “СВО” в Україні та підписання указу про мобілізацію, чоловік насильно, шляхом тортур та шантажу, був включений до складу ПВК «Вагнер». Не маючи обвинувального вироку суду, його у складі інших ув'язнених без будь-якої підготовки було відправлено на війну на територію Донецької області.

Сім'я стверджує, що зв'язку із родичем практично не було. Він двічі розмовляв із дружиною телефоном і за її словами, чекав моменту, щоб здатися в полон ЗСУ. Однак таких як Михайло було багато, тож усі бійці перебували під жорстким контролем командування. Відомо навіть про випадки, коли ховали бійців, вбитих у спину.

На жаль, дочекатися слушної нагоди Михайлу так і не вдалося. 04 січня 2023 року сім'я отримала повідомлення про смерть родича 29.12.2022 у бою під Бахмутом.

Через війну громадяни із судимістю, які перебувають під слідством й у місцях позбавлення волі, перебувають у особливо вразливому становищі. Вони розуміють, що у разі незгоди участі у війні, правоохоронним органам не важко «повісити» на них серйозніші звинувачення.

Ця історія досить типова для Росії. У країні немає чітко відпрацьованої системи мобілізації, закони не працюють, а про права людини, здається, взагалі ніхто нічого не чув. Замість резервістів, на полі бою виявляються непідготовлені та ненавчені солдати, які не мають необхідної військової практики та належного обмундирування, люди, які не вміють і не хочуть боротися. У результаті насильна мобілізація ув'язнених і тих, які перебувають під слідством у в'язницях та ізоляторах РФ, найчастіше призводить до однакового результату – смерті.

Оценка материала:

5.00 / 3
Екстрадиція громадянина РФ із Румунії на "спецоперацію" призвела до смерті 5.00 5 3
Політика / Росія
09.01.2023 1395
Еще материалы раздела «Росія»