<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Бізнес
Економіка
13.01.2023 1438

У Росії бояться проблем з бюджетом через падіння цін на російську нафту

Російський диктатор Володимир Путін побоюється проблем з бюджетом Російської Федерації через падіння цін на російську нафту.

_putin_gettyimages_1245480641_1_650x410_13.01.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

Дисконт на російську нафту наразі є, за словами віцепрем'єра РФ Олександра Новака, основним ризиком для російської економіки, зокрема бюджету РФ. Така вимушена констатація не сподобалася Путіну, коли він слухав доповідь Новака на нараді 11 січня. Він заявив, що падіння цін на російську нафту внаслідок збільшення дисконту на неї не повинно створювати проблем для російського бюджету.

"Потрібно подивитися з цим дисконтом для того, щоб це не створювало жодних проблем з бюджетом. Обговоріть, потім мені свої пропозиції, будь ласка, доповісти окремо", - сказав Путін, вислухавши доповідь Новака.

Як зазначає низка російських медіа, у січні дисконт на російську нафту зріс, але у Москві дуже сподіваються, що ця ситуація буде тимчасовою.

Серед ризиків для російського енергетичного експорту Новак також вказав ембарго на імпорт російських нафтопродуктів до ЄС, яке набуде чинності 5 лютого.

"Зараз основний ризик - це, на мій погляд, дисконт. Друге - це ембарго, що вводяться на постачання нафтопродуктів, і стеля цін, що вводиться. Будемо реагувати, будемо доповідати, вживати всіх необхідних заходів, щоб забезпечити постачання на нові ринки, логістику, транспортування", - додав Новак.

При цьому під час наради віцепрем’єр доповів, що у контракти на експорт російської нафти на вимогу Путіна не включається пункт про обмеження ціни, що створює ризики для транспортних компаній і призводить до збільшення дисконту на нафту з РФ через зростання вартості фрахту.

"Щодо нафти, основна проблема - це високий дисконт у результаті високого рівня вартості фрахту, тобто фрахт зріс досить сильно у зв'язку з тими ризиками, які відчувають перевізники, та у зв'язку з тим, що вони не встановлюють ціну", - підкреслив Новак.

Нещодавно РБК-Україна повідомляло, що посадовці Міністерства фінансів США цього тижня завітали у Європу, щоб обговорити цінові обмеження щодо російської нафтової промисловості, які набудуть чинності наступного місяця.

Нагадаємо, що стеля цін на російську нафту коштує Кремлю 172 млн доларів на день. Втрачена вигода зросте до 280 млн доларів на день, коли з 5 лютого обмеження буде поширене на нафтопродукти.

У січні 2023 року ціни на російську нафту продовжили знижуватися. За даними Bloomberg, російська нафта сорту Urals, що є основою енергетичного експорту РФ, минулої п’ятниці, 6 січня, подешевшала до 37,8 доларів за барель у порту Приморськ на Балтійському морі.

Оценка материала:

5.00 / 5
У Росії бояться проблем з бюджетом через падіння цін на російську нафту 5.00 5 5
Бізнес / Економіка
13.01.2023 1438
Еще материалы раздела «Економіка»