<
НОВИНИ ДНЯ: Чи може війна в Україні закінчитися найближчим часом: у розвідці США оцінили  Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогнозвсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.01.2023 1352

1% надбагатих заволоділи 63% світового багатства – Oxfam

Починаючи з кризи пандемії COVID-19 у 2020 році та до кінця 2022 року, статки 1% найбагатших жителів планети збільшилися на $26 трлн (63% від створеного за цей час глобального ВВП), тоді як решті світу дісталося $16 трлн.

Про це лише ЛІГА.net з посиланням на дослідження організації Oxfam "Виживання надбагатих".

За останні два роки статки мільярдерів збільшувалися на $2,7 млрд на день. Кількість та статки мільярдерів подвоїлися за останні десять років, йдеться у звіті.

Багатство мільярдерів зросло у 2022 році завдяки швидкому зростанню прибутку в секторах харчових продуктів та енергії. У дослідженні показано, що 95 продовольчих та енергетичних корпорацій щонайменше подвоїли свій прибуток у 2022 році. Вони отримали $306 млрд додаткового прибутку і виплатили $257 млрд (84%) із цієї суми багатим акціонерам.

Водночас принаймні 1,7 млрд робітників зараз живуть у країнах, де інфляція випереджає заробітну плату, а понад 820 млн осіб — приблизно кожна десята людина на Землі — голодують.

Автори звіту вказують, що десятки країни перебувають на межі банкрутства, а найбідніші країни зараз витрачають учетверо більше на погашення боргів перед багатими кредиторами, ніж на охорону здоров'я. Три чверті урядів світу планують скорочення видатків державного сектору, зокрема на охорону здоров'я та освіту, на $7,8 трлн протягом наступних п'яти років.

В Oxfam вважають, що податок у розмірі до 5% на мультимільйонерів та мільярдерів у всьому світі може зібрати $1,7 трлн на рік, що достатньо, щоб вивести з бідності 2 млрд людей.

Оценка материала:

5.00 / 3
1% надбагатих заволоділи 63% світового багатства – Oxfam 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
16.01.2023 1352
Еще материалы раздела «Економіка»