НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
02.02.2023 829

Мобілізація в Україні: які бувають види повісток і де їх можуть вручати

Де сьогодні можуть вручати повістки, які бувають повістки, хто їх може вручати, з'ясовував ТСН.ua.

Як відомо, загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Підлягають мобілізації громадяни, здатні виконувати військовий обов'язок, віком від 18 до 60 років. Призов здійснюється через вручення повісток. Повістки можуть бути різними. Розбираємося, чим відрізняються повістки, яка законна процедура вручення повісток.

Які бувають повістки

·        Повістка для уточнення даних

Даний вид повісток вручається для уточнення військово-облікових даних для оновлення інформації про склад сім’ї, інформації щодо працевлаштування, наявності  чи відсутності дітей, стану здоров’я призовників, і військовозобов’язаних. В результаті перевірки можуть бути виявлені  підстави для звільнення від служби.

·        Повістка на медкомісію

Ця повістка за підписом військового комісара зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. Внаслідок обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

·        Повістка на призов до ЗСУ

Вручення цієї повістки передбачає виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Неявка за цією повісткою може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Повістки для призову в армію, без попереднього виклику на медогляд, на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, однак медкомісія все одно проводиться обов’язково.

·        Мобілізаційне розпорядження

Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації.  У мобілізаційному розпорядженні зазначається про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Повістки нового зразка

Від січня 2023 року в Україні почали видавати повістки нового зразка. Від попередніх вони відрізняються тим, що замість військових комісаріатів в них вказані територіальні центри. Зазначена більша кількість документів, які потрібно принести в центр комплектування для уточнення своїх даних. Також у повістці нового зразка чітко вказано, що військовозобов’язаний нестиме відповідальність уразі не явку до пункту без поважної причини.

Як та де сьогодні можуть вручати повістки

Ніде в законі не зазначено, в якому місці можуть вручати повістку. Тому її можна отримати будь-де - на вулиці, на робочому місці, вдома, на блокпостах.

Для того, щоб вручити повістку, спочатку треба встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і надавати для перевірки уповноваженій особі. На підставі документу, що посвідчує особу, і виписується повістка.

Хто має право вручати повістку

Повістку необов’язково має вручати представник військкомату (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Вона може бути вручена й іншими посадовими особами, передбаченими законодавством.

Повістку можуть вручати:

  • Безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату, районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
  • Відповідні органи місцевого самоврядування.
  • Роботодавці, керівники підприємств, установ, організацій, зокрема закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності своїм працівникам та студентам.
  • Власники будинків особам, які там проживають.
  • Посадові особи
  • Співробітники поліції.

Неявка на виклик до військкомату карається адміністративним штрафом або кримінальною відповідальністю.

Якщо потенційний призовник не з'явився по повістці для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність. А якщо він пройшов звірку, медичну комісію для призову і не з'явився для відправляння у військову частину, йому загрожує кримінальна відповідальність.

Оценка материала:

5.00 / 1
Мобілізація в Україні: які бувають види повісток і де їх можуть вручати 5.00 5 1
Політика / Україна
02.02.2023 829
Еще материалы раздела «Україна»