НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Бізнес
Економіка
03.02.2023 374

Заготівля брухту в Україні скорочуватиметься й у 2023 році, - GMK Center

Минулого року Україна оновила антирекорд із заготівлі металобрухту, зібравши та обробивши менш як 1 млн т сировини. Це більш ніж у 4 рази менше від показника 2021 року. Малоймовірно, що у 2023 році ситуація покращиться.

imgonline_com_ua_resize_wpesdhahjp_1300x820_8_650x410_03.02.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на GMK Center.

Як зазначають аналітики, таке значне падіння є наслідком військової агресії Росії проти України. Південно-східні промислові регіони, що забезпечували основні обсяги брухтозаготівлі, виявились театром бойових дій, а деякі тимчасово окуповані. Постраждала також виробнича база низки брухтопереробних підприємств.

При цьому характерно, що майже половину обсягів - 520 тис. т - оператори ринку брухту зібрали ще до початку бойових дій. Тобто за 10 місяців війни заготівля становила 477 тис. т сировини, або приблизно 48 тис. т щомісяця.

Водночас за реалістичним сценарієм "УАВтормет", зниження заготівлі брухту цьогоріч становитиме 5-10%, до 900-950 тис т. Проте у підприємств ринку брухту вже не буде тих запасів, завдяки яким підтримувались обсяги поставок металургам у першому півріччі 2022 року.

Вочевидь активні бойові дії на сході та на півдні України триватимуть, що означає подальше скорочення збору брухту. В семи областях України очікуються настільки незначні обсяг заготівлі, що їх можна оцінити як нульові. Це Донецька, Запорізька, Сумська, Луганська, Миколаївська, Херсонська, Чернігівська області. Сумарно ці регіони забезпечували 1 млн т брухту на рік, що на сьогодні майже втрачено. В інших регіонах скорочення заготівлі становитиме близько 2 млн т.

За оптимістичним сценарієм заготівельні компанії можуть у 2023-му зібрати 1,5 млн т брухту, але без деталізації, на яких потужностях та в яких регіонах можливий такий приріст заготівлі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Заготівля брухту в Україні скорочуватиметься й у 2023 році, - GMK Center 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
03.02.2023 374
Еще материалы раздела «Економіка»