<
НОВИНИ ДНЯ: Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грозивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.02.2023 7427

Археологи знайшли давню таверну та холодильник, якому 5000 років: там були навіть залишки їжі

Археологи досліджують, як жили люди в древніх містах.

252c00b0e4b847c9e6bdf0425fb3cc5e_04.02.23

У стародавньому місті Лагаш в Ірані археологи знайшли давню таверну, яка датується 2700 роком до нашої ери. Науковці зазначають, що це може свідчити про те, що в давні часи, окрім правителів та поневолених людей, також був і середній клас. Пише ТСН. 

Про це пише CNN.

Археологи під час досліджень міста, яке було на території тодішньої Месопотамії, виявили цікаву знахідку. Це - таверна, яка була захована всього на 19 дюймів під поверхнею. Їдальня була розділена на обідню зону під відкритим небом і кімнату з лавками, піччю, стародавніми залишками їжі і навіть холодильником, якому 5000 років.

Також команда археологів виявила піч промислового розміру, стародавній холодильник, що поглинав вологу, щоб зберігати їжу прохолодною, і десятки конічних мисок, багато з яких містили риб'ячі рештки, що свідчить про те, що двір призначався для їдальні на відкритому повітрі.

"Я думаю, що першою річчю, яка привертає увагу, була ця дуже велика піч, і вона насправді прекрасна. Від різних епізодів горіння і відкладень попелу вона залишила своєрідне райдужне забарвлення в ґрунті, а інтер'єр обрамлений цими великими цеглинами", - каже археолог з Університету Пенсильванії Рід Гудман.

Лагаш, нині місто аль-Хіба, було одним із найстаріших і найбільших міст на півдні Месопотамії від п'ятого тисячоліття до середини другого тисячоліття до нашої ери і займало площу майже дві квадратні милі. Розкопки у цьому місті відновилися 2019 року. Спочатку науковці досліджували релігійну тематику, проте потім вирішили пошукати на околицях міста.

Відкриття таверни підтверджує думку директорки археологічного проєкту "Лагаш" і кураторки відділу Близького Сходу Пенсильванського музею Голлі Піттман та її команди про те, що суспільство не поділялося лише на еліту та поневолений народ, як вважалося раніше, а включало в себе давній середній клас.

"Той факт, що у вас є громадське місце, де люди можуть сісти, випити пінту і з'їсти рибну юшку, означає, що вони не працюють під тиранією королів. Тут вже є щось, що дає нам набагато більш барвисту історію міста", - додає Рід Гудман.

Нагадаємо, в некрополі Амарна, що на східному березі річки Ніл, археологи знайшли дивовижну колекцію золотих прикрас, яку датують 3,5 тисячі років. Там вони розкопали поховання молодої жінки.

Оценка материала:

5.00 / 4
Археологи знайшли давню таверну та холодильник, якому 5000 років: там були навіть залишки їжі 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
04.02.2023 7427
Еще материалы раздела «Суспільство»