НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.02.2023 3059

Біля узбережжя Ізраїлю вчені виявили місто, затоплене цунамі тисячі років тому

Дослідники продовжують розгадувати таємниці місця, яке назвали Атліт Ян.

934358e16131909cea30286cbcef5f06_05.02.23

Біля узбережжя села Атліт у Хайфі (Ізраїль) під товщею води перебуває колись успішне поселення Атлін Ян, яке тисячі років тому стерло з лиця Землі потужне цунамі.

Про це пише IFL Science. Пише ТСН. 

Підводні археологи почали розкопки в цьому районі 1960 року, лише майже через чверть століття морський археолог, доктор Ехуд Галілі разом з командою натрапили на залишки, похованого під товщею води, поселення. Це було 1984 року — відтоді дослідники продовжують розгадувати таємниці місця, яке назвали Атліт Ян.

Останки величезного прибережного поселення неоліту, яке існувало майже 9000 років тому, розташовані на глибині близько 10 метрів під водою. До того моменту, як на місто обрушилося руйнівне цунамі, воно перебувало набагато вище за нинішній рівень моря і могло похвалитися дуже родючими землями, призначеними для сільського господарства.

Загальна площа розкопок Атлін Ян сьогодні займає близько 40 тисяч квадратних метрів. Морські археологи вже виявили тут стародавні будинки, колодязі, могили, а також прямокутні кам'яні конструкції, які, мабуть, служили загонами для худоби і поділяли поля, які обробляли.

Крім того, вчені виявили тут 65 людських останків, більшість з яких похована в поодиноких могилах.

Раніше стало відомо, що у водах моря Сукошан, біля узбережжя Хорватії, дослідники виявили збережений корабель віком 2000 років.

Оценка материала:

5.00 / 2
Біля узбережжя Ізраїлю вчені виявили місто, затоплене цунамі тисячі років тому 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
05.02.2023 3059
Еще материалы раздела «Суспільство»