<
НОВИНИ ДНЯ: Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великденьвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.02.2023 996

Як українкам, які народили за кордоном, зареєструвати дітей та оформити виплати

Серед українських біженців, які на початку повномасштабного вторгнення в Україну виїхали, були й вагітні жінки. Деякі з них народили за кордоном, тож тепер постають два питання: як зареєструвати дитину та як оформити виплати на неї.

У Мін'юсті опублікували пояснення.

Спершу свідоцтво про народження. Аби отримати його, українка повинна звернутися до українського консульства чи дипломатичної установи за місцем народження дитини або перебування одного з батьків. При цьому в міністерстві наголошують, що не потрібно платити консульський збір за оформлення цього документа.

Які документи потрібні, аби зареєструвати дитину за кордоном?

  1. Довідка з медичного закладу про народження дитини встановленого зразка.
  2. Паспорти батьків або одного з батьків. Якщо паспорта одного з батьків немає, то дані вносяться у свідоцтво про народження на підставі даних, вказаних у свідоцтві про шлюб.
  3. Свідоцтво про шлюб.
  4. Заява матері, батька або уповноваженої на це у законний спосіб особи.

Жінка, яка народила дитину за кордоном, виплату на неї може оформити лише після повернення в Україну. Головна умова для цього - наявність реєстрації місця проживання тут, тобто прописка. До того ж оформити допомогу на малюка можна не пізніше, ніж через рік (12 календарних місяців) після його народження.

Для оформлення прописки дитини потрібно подати до управління соціального захисту населення за місцем проживання документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачене міжнародними договорами України. Їх повинні видати компетентні органи країни перебування, легалізувавши документи в установленому порядку. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Як українкам, які народили за кордоном, зареєструвати дітей та оформити виплати 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.02.2023 996
Еще материалы раздела «Суспільство»