НОВИНИ ДНЯ: Млинці заварні на кефірі: рецепт із секретом  Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі  Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sun  Як розтопити вершкове масло: кілька порад  Коли Чистий четвер 2024 року: історія, традиції, що можна і не можна робити  В Україну йде сильне похолодання з дощами та грозами: де і коли зіпсується погодавсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.02.2023 477

У Нафтогазі розказали, чи вистачить газу на цей опалювальний сезон

Україні вистачить газу на цей опалювальний сезон.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов в інтерв’ю NV.

Зараз команда «Нафтогазу» працює над стратегічним планом проходження опалювального сезону 2023/2024.

«Моя мета - щоб українці взагалі забули термін «підготовка до опалювального сезону». У цивілізованих країнах це відбувається в черговому режимі. Пересічні громадяни жодним чином не відчувають процесу підготовки, а просто користуються ресурсом. У нас же щороку марафон: вистачить чи не вистачить газу, купили чи не купили. Так не має бути. Зрозуміло, зараз війна, тому така ситуація припустима. Але ж так було і за мирних часів. Тому це має стати новою практикою: робота в спокійному режимі, прогнозування та попередження викликів, забезпечення країни необхідними обсягами газу», - сказав Чернишов.

На момент призначення Чернишова на посаду голови «Нафтогазу» (листопад-2022), за його словами, країні не вистачало газу для проходження опалювального сезону.

«Після 10 жовтня росіяни зруйнували значну частину енергетичної інфраструктури і люди годинами сиділи без світла. Ми втратили доступ до Запорізької АЕС, були пошкодження інших генеруючих об'єктів. Тож додаткові об'єми газу були потрібні для генерації електроенергії на ТЕС та ТЕЦ, аби забезпечити українцям тепло та електропостачання», - розповідає чиновник.

За його словами, до початку жовтня «Нафтогаз» акумулював 14,5 млрд куб. м газу. Цього було достатньо для роботи за звичними сценаріями.

«Ми усвідомлювали, що якщо буде форс-мажор, то газ потрібно буде купувати ще. На жаль, цей сценарій спрацював. Міненерго повідомило, що потрібні додаткові кубометри газу. Завдяки теплій погоді реальна потреба виявилася менше прогнозованою і ми вже її покрили», - каже Чернишов.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Нафтогазі розказали, чи вистачить газу на цей опалювальний сезон 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.02.2023 477
Еще материалы раздела «Економіка»