НОВИНИ ДНЯ: Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до Українивсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.03.2023 463

Економічна активність в Україні відновлюється: бізнес суттєво покращив очікування

У лютому 2023 року бізнес суттєво пом’якшив негативні оцінки щодо власної економічної діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 45,0 пунктів (у січні - 37,5).

img_4970_id45619_1300x820_650x410_02.03.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані щомісячного опитування підприємств України, яке проводить Національний банк України (НБУ).

"Економічна активність підприємств поступово відновлюється в усіх секторах, крім будівництва. Найбільше стримують відновлення підприємств дефіцит електроенергії, зростання собівартості виробленої продукції внаслідок закупівлі альтернативних джерел енергії та палива, низький споживчий попит", - зазначили в НБУ.

Більшість опитаних підприємств поліпшили свої очікування, однак все ще налаштовані на зменшення обсягів виробництва товарів (послуг), нових замовлень на продукцію, обсягів товарообороту, залишків товарів для продажу. Пом’якшилися очікування як щодо зростання закупівельних цін та цін підрядників, так і цін на власну продукцію.

Водночас, респонденти всіх секторів і надалі налаштовані на скорочення чисельності працівників, найбільше в секторі будівництва.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 2 до 21 лютого 2023 року. В опитуванні взяли участь 458 підприємств. Результати опитувань відображають лише думку респондентів - керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України. Нейтральним значенням ІОДА є 50 пунктів.

Нагадаємо, в січні український бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності. Індекс очікувань ділової активності знизився до 37,5 пунктів (у грудні - 42,1).

Водночас у лютому в Україні припинили вимикати світло. Станом на 1 березня енергосистема працює з надлишком вже 18 днів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Економічна активність в Україні відновлюється: бізнес суттєво покращив очікування 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
02.03.2023 463
Еще материалы раздела «Економіка»