НОВИНИ ДНЯ: Кремль приховує економічний провал і втрати у війні заради тиску на Захід, - ISW  Politico приголомшило новим рейтингом: хто став найвпливовішим у Європі  Зеленський відповів Трампу на заклик провести вибори — що саме сказав  Якою буде погода на Різдво і Новий рік: метеорологиня розповіла, чого очікувати  Казахстан почне постачати нафту напряму до Китаю після ударів України по Новоросійську  Гороскоп на 10 грудня для всіх знаків зодіаку: день стане початком важливого етапу  Саміт ЄС у грудні стане вирішальним для фінансування України протягом двох років, - Коштавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.03.2023 2796

Паляниця: рецепт культової страви

Кулінарна блогерка Лілія Цвіт поділилася рецептом справжньої української паляниці та розповіла історію цієї страви.

Паляниця - це кругла плеската хлібина, яка пеклася не всередині печі, а на самій її розжареній поверхні з обох боків методом смаження тіста без жиру. Через це й назва від слова "палити". Особливістю є те, що такий хліб часто готують без дріжджів, на соді. Також паляниці не різали ножем, а ламали (відщипували) шматочки, тому в багатьох регіонах України ці паляниці називають "ощипками". Пише ТСН. 

Слово "паляниця" за дні війни стало паролем, за допомогою якого можна відрізнити українця від окупанта. Крім того, рецепт зараз актуальний, як ніколи, бо паляницю можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час.

"…Я за тії паляниці тай давай тікати!" - співається в українській народній пісні "А я все дивлюся, де моя Маруся".

Я пригадую, що бабуся пекла паляниці на соді і кислому молоці, якщо не було дріжджів. Готувала їх на пательні без олії, обсмаживши з обох боків. Потім складала на купку і накривала рушником, щоб "відійшли". Це так смачно було! Паляниці були товщиною 2-3 см. Рум’яні, пухкенькі. Було багато варіантів, як споживати паляниці. Їх змащували медом, як у колядках ("…Дайте з медом паляниці, а без меду не така…"), змащували маслом, шкварками (топлене сало), смаженою цибулею на олії, сметаною, натирали часником, тощо.

Це дійсно дуже смачна старовинна українська страва!

Інгредієнти на 5 штук діаметром 15 см:

  • кефір - 2 скл. (500 мл)
  • цукор - 1 ст. л.
  • сіль - 1 ч. л.
  • спеції - за бажанням
  • сода - 1 ч. л з верхом
  • оцет - 1 ст. л.
  • борошно - 800 г (~24 ст. л.)

*у відео готую на пів порції

Оценка материала:

5.00 / 3
Паляниця: рецепт культової страви 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
16.03.2023 2796
Еще материалы раздела «Суспільство»