Життя та Стиль
Суспільство
Паска а-ля панетоне: рецепт від Євгена Клопотенка
У кожної господині є свій рецепт паски, але чим більше варіантів, тим краще. Особливо, якщо цей варіант перевірений.
Цього разу я вирішив трохи пофантазувати на тему італійського різдвяного хліба. Паска а-ля панетоне проста в приготуванні і завжди чудово виходить, якщо дотримуватись інструкцій. У цьому рецепті я використовував родзинки, але ви можете замінити їх будь-якими сушеними фруктами. Упевнений, що цей рецепт знайде своє місце на вашому великодньому столі. Пише ТСН.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно — 600 г
- дріжджі сухі (мій пакетик був розрахований на 500 г борошна) — 1 пакет
- цукор (для більш солодкої паски додайте 50-70 г) — 150 г
- йогурт (натуральний) — 120 мл
- вода (тепла) — 220 мл
- вершкове масло — 50 г
- мак — 1 ст. л.
- жовток (+1 для змащування паски) — 2 шт.
- родзинки — 100 г
- цукор ванільний — 10 г
- молоко — 1 ст. л.
- цедра апельсина (цедра половини апельсина або лимона) — 1 ст. л.
- сіль — ½ ч. л.
Для глазурі:
- цукрова пудра — 100 г
- лимонний сік — 1-2 ст. л.
- цедра апельсина (цедра половини апельсина або лимона) — 1 ст. л.
Приготування:
1. Борошно (600 г) просійте через сито. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. У невеликій ємності змішайте дріжджі (1 пакетик) з теплою водою (220 мл, близько 38 градусів), ванільним цукром (10 г) і половиною звичайного цукру (75 г). Накрийте кухонним рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися. Цього разу у мене був пакетик дріжджів, розрахований на 500 г борошна, тому мені його вистачило на цю закладку. Завжди дотримуйтесь рекомендацій виробника на упаковці дріжджів щодо їх дозування.
2. У мисці змішайте 2 яєчні жовтки з рештою цукру (75 г), йогуртом (120 мл), розм'якшеним вершковим маслом (50 г) і сіллю (½ ч. л.). Додайте тонко натерту апельсинову цедру (1 ст. л.) і мак (1 ст. л.). Добре перемішайте лопаткою або віничком до отримання однорідної маси.
3. Додайте до суміші дріжджі, що підійшли, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями. Ви можете використовувати міксер або кухонний комбайн з насадками для замішування тіста. Готове тісто викладіть до великої миски, змащеної рафінованою олією. Накрийте рушником і покладіть у тепле місце без протягів приблизно на годину-півтори. За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.
4. Родзинки (100 г) змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри. Цей нехитрий прийом потрібен для того, щоб вони рівномірно розподілилися в усьому об'ємі тіста. Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть його на кількість частин, що відповідають вашим формам. Головне, що ви повинні пам'ятати, — форму для випічки потрібно заповнити не більше ніж на третину. Розкладіть тісто за формами, накрийте їх рушником і покладіть у тепле місце без протягів на годину-півтори. За цей час тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока.
5. Духовку розігрійте до 180 градусів. Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте протягом 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки і розміру форми). Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.
6. Готові паски дістаньте з духовки і дайте їм повністю охолонути у формах. Дістаньте паски і покрийте глазур'ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст. л.).