<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Корисна і соковита шаурма: як приготувати смачний перекус вдома  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloombergвсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.04.2023 617

Світовій економіці загрожує «загублене десятиліття» —Світовий банк

Експерти Світового банку попередили про ризик «загубленого десятиліття» у світовій економіці.

Найбільші труднощі будуть відчувати країни, що розвиваються, у тому числі Росія. "Винні" ковід, війна і повільність влади, пише Медуза з посиланням на дослідження Світового банку.

У новому дослідженні експерти СБ передбачили уповільнення потенційних темпів економічного зростання — з 2,6% у «десяті» роки до 2,4% у «двадцяті», що еквівалентно приблизно 200 мільярдам доларів на рік.

  • Загалом економіка «пригальмує» у країнах, що охоплюють 80% світового ВВП. Додатковим чинником уповільнення для країн Європи та Центральної Азії стане війна в Україні.
  • Економічні проблеми спричинять соціальні: державам стане складніше боротися з безробіттям, бідністю, кліматичними кризами та іншими викликами.
  • За оцінкою експертів, у найближчі десять років проблеми будуть з усіма трьома складовими економічного зростання – працею, капіталом та продуктивністю. Населення світу старіє, і це стає проблемою не тільки розвинених країн, а й тих, що розвиваються з їх ринками праці. Криза капіталу — це нездатність багатьох країн (насамперед розвиваються) підтримувати рівень інвестицій, необхідний для збалансованого розвитку економіки та стримування інфляції. Нарешті проблема продуктивності комплексно пов'язана з попередніми двома: дефіцит кадрів та інвестицій не дозволяє виробництвам ефективно модернізуватися.
  • «Прискорити» економіку та зруйнувати песимізм експертів могли б масштабні інвестиції та підвищення ефективності. Але шансів на це небагато: держави вже вклали багато ресурсів у рамках постковидного відновлення і не готові до нового раунду інвестицій, а навіть якщо необхідні кошти буде виділено, ефект від них економіка, швидше за все, відчує лише через кілька років.

Оценка материала:

5.00 / 1
Світовій економіці загрожує «загублене десятиліття» —Світовий банк 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
04.04.2023 617
Еще материалы раздела «Економіка»