Життя та Стиль
Суспільство
Рулет із маком: традиційний рецепт
Це скручений у рулет пиріг із повітряного дріжджового тіста з маковою начинкою.
Щоб отримати смачну начинку, перед приготуванням мак обов'язково потрібно розпарити, потім або перетерти в ступці, перекрутити в м'ясорубці або подрібнити в блендері. Пише ТСН.
Складники
- борошно – 450 г;
- молоко – 200 г;
- дріжджі свіжі – 20 г;
- яйця – 1 шт;
- цукор – 3 ст. л.;
- масло вершкове (розтоплене) – 40 г;
- ванілін – пакетик;
- сіль — ½ ч. л.
Для начинки
- мак – 140 г;
- цукор – 100 г;
- яйце (білок) – 1 шт.;
- олія вершкове – 40 г;
- жовток (для змащування рулета).
Приготування
Для начинки: мак промийте, залийте водою на два сантиметри вище за рівень маку і проваріть 15 хвилин. Воду злийте через дрібне сито, у мак всипте цукор і перебийте блендером. Додайте білок та м'яке вершкове масло.
У миску влийте тепле молоко, додайте дріжджі, одну столову ложку цукру та половину борошна. Перемішайте. Накрийте та поставте в тепле місце. Опара має збільшитися вдвічі.
В опару додайте решту цукру. Перемішайте. Додайте яйце, розм'якшене масло, сіль, ванільний цукор, борошно, що залишилося. Замісіть тісто і добре його вимісіть. Поставте тісто знову в тепле місце на годину (має збільшитися вдвічі).
Тісто перекладіть на поверхню, присипану борошном, трохи обмісіть і розкачайте в прямокутний пласт. Викладіть макову начинку поверх тесту та скачайте рулет.
На деко, застелене папером, викладіть рулет швом донизу. До яєчного жовтка додайте одну чайну ложку молока, збовтайте вилкою. Змастіть рулет за допомогою кулінарного пензлика. Залишіть рулет на 20 хвилин у теплому місці, щоб він піднявся.
Випікайте рулет у заздалегідь розігрітій духовці до 180 градусів 30 хвилин до готовності та золотистого кольору.
Дістаньте рулет із духовки. Накрийте та дайте повністю накрити.
Поради
- Борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від його якості.
- Чим тонше ви розкатаєте пласт тіста, тим більше шарів буде в рулеті, тим смачнішим буде готовий рулет із маком.