<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп переможе, на НАТО чекає "радикальна переорієнтація", - Politico  США і Китай можуть закінчити війну в Україні – Зеленський  Закінчити війну перемогою та піти: соратник Зеленського розповів про мрію президента  Лимонади, смузі та мохіто: 5 рецептів прохолодних напоїв для спекотного літа  На Марсі сфотографували «шрам» завдовжки 600 км  У забороненій ОПЗЖ думають над створенням нової партії: що кажуть у Бойка  Зеленський відповів, чи запросять Путіна на наступний Саміт миру щодо Українивсі новини дня
Бізнес
Економіка
17.04.2023 403

Чи подешевшає долар в Україні: прогноз експерта

Експерт пояснив, від чого залежатиме ситуація на ринку.

9f34353ff2e0f15d29c77737950372d6_17.04.23

Зараз в Україні курс долара в обмінниках наближається до офіційного. У подальшому все залежатиме від лінії фронту. Пише ТСН. 

Про це повідомив колишній член Ради Нацбанку України Віталій Шапран.

"Після початку війни на валютному ринку змінились правила гри. З плаваючого курс став фіксованим, а от готівковий ринок де-факто пішов у вільне плавання, назвемо його умовно ринковим. Поки банки завозили з-за кордону готівкову валюту, операційні ризики та комісії за цими операціями тиснули на дельту між готівковим і безготівковим курсом. Коли готівковий ринок став більш збалансованим, готівковий курс наблизився до офіційного. На збалансованість готівкового ринку зараз впливають настрої українців, в т.ч. тих, які повертаються з-за кордону, а оскільки наші люди працьовиті, то більшість з них повертаються не з пустими кишенями", - пояснив експерт.

Віталій Шапран вважає, що курс знижуватиметься у залежності від лінії фронту.

"Чи може курс підійти впритул до офіційного 36,6? Так, така ситуація може виникнути, проте через війну такі прогнози мають багато "але": від новин з фронту до настроїв щодо еміграції населення, щодо тримання заощаджень в гривнях і т.д", - сказав економіст.

Нагадаємо, уряд Польщі вирішив заборонити імпорт української сільськогосподарської продукції щонайменше до 30 червня 2023 року. До переліку заборонених продуктів увійшли зернові, молоко, яйця, м'ясо, мед та інше продовольство.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи подешевшає долар в Україні: прогноз експерта 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
17.04.2023 403
Еще материалы раздела «Економіка»