<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.04.2023 1667

Паляниця: рецепт культової страви

Кулінарна блогерка Лілія Цвіт поділилася рецептом справжньої української паляниці та розповіла історію цієї страви.

Паляниця - це кругла плеската хлібина, яка пеклася не всередині печі, а на самій її розжареній поверхні з обох боків методом смаження тіста без жиру. Через це й назва від слова "палити". Особливістю є те, що такий хліб часто готують без дріжджів, на соді. Також паляниці не різали ножем, а ламали (відщипували) шматочки, тому в багатьох регіонах України ці паляниці називають "ощипками". Пише ТСН. 

Слово "паляниця" за дні війни стало паролем, за допомогою якого можна відрізнити українця від окупанта. Крім того, рецепт зараз актуальний, як ніколи, бо паляницю можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час.

"…Я за тії паляниці тай давай тікати!" - співається в українській народній пісні "А я все дивлюся, де моя Маруся".

Я пригадую, що бабуся пекла паляниці на соді і кислому молоці, якщо не було дріжджів. Готувала їх на пательні без олії, обсмаживши з обох боків. Потім складала на купку і накривала рушником, щоб "відійшли". Це так смачно було! Паляниці були товщиною 2-3 см. Рум’яні, пухкенькі. Було багато варіантів, як споживати паляниці. Їх змащували медом, як у колядках ("…Дайте з медом паляниці, а без меду не така…"), змащували маслом, шкварками (топлене сало), смаженою цибулею на олії, сметаною, натирали часником, тощо.

Це дійсно дуже смачна старовинна українська страва!

Інгредієнти на 5 штук діаметром 15 см:

  • кефір - 2 скл. (500 мл)
  • цукор - 1 ст. л.
  • сіль - 1 ч. л.
  • спеції - за бажанням
  • сода - 1 ч. л з верхом
  • оцет - 1 ст. л.
  • борошно - 800 г (~24 ст. л.)

Оценка материала:

5.00 / 6
Паляниця: рецепт культової страви 5.00 5 6
Життя та Стиль / Суспільство
20.04.2023 1667
Еще материалы раздела «Суспільство»