<
НОВИНИ ДНЯ: Росія змінила тактику застосування безпілотників, - Повітряні сили  На Великдень погода потішить теплом, але будуть грози і заморозки: прогноз на 5 травня  Трамп має намір ініціювати збільшення оборонних бюджетів країн НАТО, - The Telegraph  Коли в Україну надійде більшість обіцяної зброї від союзників  Як працюватимуть банки 6 та 8 травня  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогнозвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.04.2023 728

Українські математикині стали найкращими в Європі, випередивши представниць 54 країн світу

В Словенії нашу команду зустріли з особливим теплом.

743545568d43f0ddda917b10e1969a0a_25.04.23

Українські школярки здобули перемогу в Європейській дівчачій математичній олімпіаді, яка тривала у Словенії. Через війну влаштувати участь українок було непросто, зізнаються організатори. Втім, завдяки нашим воїнам і спонсорам це вдалося, йдеться в ТСН.

На церемонії відкриття дванадцятої Європейської дівчачої математичної олімпіади у Словенії - представниці 55-ти країн світу, понад дві сотні учасниць. Серед них чотири українки - Поліна Геник, Ірина Романюк, Євгенія Франкевич та Марина Спектрова. Вони продемонстрували всій Європі, що українські дівчата – найкращі у математиці.

Одна з учасниць української команди - одинадцятикласниця з Києва Ірина Романюк - отримала медаль першого місця й досі не може повірити, що вона з подружками виграла змагання у словенському Порторожі, зізнається дівчинка. Математика - це її найбільша любов, каже Іра. На неї вона витрачає значну частину свого життя. “Мені дуже подобається, коли ти вперше читаєш задачу, ти її абсолютно не розумієш. Коли ти вирішуєш задачу, ти повністю розумієш, що саме там відбувається. І те, що на перший погляд було хаотичним, має чіткий порядок. Це дуже допомагає, бо в нашому житті дуже багато хаосу і математика допомагає дуже добре, вона насправді скрізь”, - переконує дівчинка.

В Словенії нашу команду зустріли з особливим теплом, згадує вона. За 12 років існування українки виграють її вже вп’яте. Ірина не стримує своєї радості, адже цього року наші дівчата обігнали росіян за кількістю перемог у цьому конкурсі. Країну-агресорку виключили з міжнародної математичної спільноти, тож цього року росіян на олімпіаді не було. Ця перемога важлива не тільки для неї особисто, а й для всієї України, певна Ірина. “Я розумію, як багато зараз робиться задля того, щоб ми могли так виступати. Це додаткова слава, додатковий знак того, що в Україні є сильні математики. Це, можливо, не настільки важлива перемога, як ту, яку ми зараз всі чекаємо, але теж доволі важлива”, - каже Іринка.

Не менше за Ірину під час цієї олімпіади за доньку переживали її батьки. Ольга та Павло теж математики і теж колишні олімпіадники. Розповідають, Ірина від малечку тягнулася до знань. Схильність Ірині до точної науки уперше розпізнала її вчителька початкових класів. Справжню ж красу математики та любов до неї привила вчителька старшої школи. “Це дійсно кропітка робота, і вона дійсно дуже багато працює, щоб досягти такого результату”, - каже тато школярки.

Українці входять до десятки найкращих математиків світу, розповідає професор університету Шевченка Богдан Рубльов. Раніше він і сам готував дітей на міжнародні олімпіади. Останні двадцять років очолює українське журі. Cупроводжував дівчат у Порторожі. Каже, найважчим було зібрати їх разом і довезти до Словенії. Адже через війну вони розкидані не лише по Україні, а й по світу. Додає, що навіть участь у такого рівня змаганнях відкриває великі можливості. “Їх із задоволенням потім забирають у Гарвард і в Кембрідж. Тобто дівчачий диплом переможниці цієї олімпіади дуже дорого коштує. Зараз всі бачать, що математика, ІТ, природничі науки - вони можуть, так би мовити, дати майбутнє нашій дитині. Тому це дуже престижно”, - каже професор.

Попри це, Ірина вирішила, принаймні першу освіту матиме українську – вступатиме цього року на факультет кібернетики до університету Шевченка. В цей час інші хлопці та дівчата готуватимуться до всесвітньої математичної олімпіади в Японії, де також доводитимуть, що українці – одні з найсильніших у світі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Українські математикині стали найкращими в Європі, випередивши представниць 54 країн світу 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.04.2023 728
Еще материалы раздела «Суспільство»