<
НОВИНИ ДНЯ: У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасоквсі новини дня
Політика
Україна
04.05.2023 972

Перший крок вже у травні: Епіфаній про те, коли ПЦУ визначиться з переходом на новий календар

Водночас Епіфаній наголосив, що календарне питання не стосується православного віровчення.

6dbf815ced2b3af21a7b223ed3358eee_04.05.23

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній прокоментував, коли ПЦУ перейде на новий календар. Пише ТСН. 

Про це ієрарх сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

За його словами, у травні ПЦУ проведе Архієрейський собор (найвищий орган управління Церквою – Ред.), де обговорить це питання.

"Втілення цієї реформи насамперед дасть змогу перейти на більш точний календар й уникнути в майбутньому поступового зміщення нерухомих свят. І хоч на цьому шляху ще залишаються деякі труднощі, проте переконаний, що з Божою допомогою ми їх вирішимо", – каже митрополит.

Також він додав, що ПЦУ вже готується запровадити відповідну реформу й працює над новою редакцією певної церковної літератури для прихожан. Водночас Епіфаній наголосив, що календарне питання не стосується православного віровчення, яке є незмінним, і не означає "зміну віри".

Календарне питання у церкві: що потрібно знати

Зазначимо, що традиційно православні українці використовують у церковному житті юліанський календар. Цей календар також використовують Російська, Грузинська, Єрусалимська та Сербська православні церкви.

Новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, за яким наприклад Різдво святкується 25 грудня.

Велика кількість українських парафій у діаспорі вже багато років дотримуються нового стилю. Більшість православних церков, зокрема й Вселенський патріархат, також живуть за новоюліанським календарем.

Зауважимо, що у разі переходу православних України на новоюліанський календар обчислення дати Великодня буде відбуватися, як і раніше. Тому римо-католики і православні святкуватимуть Великдень у різні дні.

Нагадаємо, УГКЦ від 1 вересня 2023 року впроваджує новий календар. Проте деякі парафії за бажанням можуть користуватися юліанським календарем до 2025 року.

Раніше Волинська єпархія ПЦУ вирішила святкувати релігійні свята за новоюліанським календарем.

Оценка материала:

5.00 / 2
Перший крок вже у травні: Епіфаній про те, коли ПЦУ визначиться з переходом на новий календар 5.00 5 2
Політика / Україна
04.05.2023 972
Еще материалы раздела «Україна»