<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Бізнес
Економіка
04.05.2023 5491

Переваги потенційного ембарго на експорт в Росію

Неспровоковане та незаконне вторгнення Росії в суверенну Україну триває. Народ та військо України продовжують спротив агресору, спираючись на підтримку своїх союзників. Про варіант додаткових обмежень, які запропонували Сполучені Штати та реакцію союзників на неї читайте в матеріалі.  

Ініціатива Сполучених Штатів

Видання Financial Times повідомило про пропозицію США ввести додаткові санкції проти Росії. Американці пропонували союзникам по G7 заборонити майже весь експорт у державу-агресорку, за винятком ряду позицій, зокрема сільськогосподарську та медичну продукцію. Причиною цього стало широке застосування Росією паралельного імпорту, тобто купівля товарів, продаж яких в цю країну заборонено згідно із вже введеними санкціями.

Це підтверджує різке зростання товарообігу між Росією і рядом країн, які перепродають росіянам товари подвійного призначення, напівпровідники та іншу продукцію. 19-21 травня в Японії відбудеться саміт G7, за підсумками якого Сполучені Штати й пропонували оголосити про посилення санкцій такому форматі. На умовах анонімності певні чиновники повідомили Financial Time, що наразі це неможливо, проте сама пропозиція є дуже цікавою для аналізу.

Навіть за відсутності прийняття повної заборони на експорт товарів найближчим часом динаміка є досить очевидною. Західна коаліція рішуче налаштована на посилення санкційного тиску на економіку агресора, а також адекватно та уважно аналізують вже запроваджені обмеження та мають на меті закривати всі шляхи обходу обмежень.

Спроби Росії обійти санкційні обмеження

Очевидно, що відмова ЄС та Японії вже зараз запровадити настільки суворі обмеження не зупинить тренду на подальші заборони постачання та продажу в Росію все більшої кількості товарів. І цей процес є дуже важливий та має довготривалі наслідки для економіки агресора.

Скептики заявляють, що Російська Федерація через Туреччину, ОАЄ, країни Центральної Азії так чи інакше закуповує електроніку, західну техніку та технології та повністю зупинити цей процес не є реальною задачею.

Іншим аргументом є той факт, що Росія продовжує отримувати валютну виручку від продажу енергоносіїв та інших товарів і якщо обмежити можливість для цього капіталу залишати країну, то це збільшуватиме обсяг коштів, які витрачаються на фінансування війни, а також підтримуватиме курс рубля, що, в свою чергу, буде стримувати інфляцію всередині країни.

Проте, не варто забувати, що такий спосіб паралельного імпорту призводить до суттєвого зростання витрат на придбання продукції та логістику, а також зменшує прибутки таких компаній, що призводить до зменшення податкових надходжень до російського бюджету. Спроба ж перекласти витрати на споживачів навпаки розкручуватиме маховик інфляції, про що відкрито говорять і російські чиновники, зокрема Голова Центрального банку.

Також, не слід забувати, що різке зростання товарообігу певних країн з Росією не залишається поза увагою західних союзників і може призвести до вторинних санкцій вже проти них, про що неодноразово попереджали США. Очевидно, що в такому разі таким країнам доведеться обирати між можливістю заробити на продажі підсанкційних товарів у РФ і перспективою вже самим опинитися під тиском економічних санкцій Заходу, що дуже негативно вплине на їхню національну економіку.

Чому важливо виводити капітал з Росії?

Що ж стосується накопичення валютних доходів в Росії, то цей аргумент є теж суперечливим ми бачимо постійний відтік капіталу з країни, навіть з урахування штучних перепон для цього, девальвацію курсу рубля та дефіцит російського бюджету, який вже перевищує 2.4 трлн рублів. Також варто згадати про введену стелю цін на російські енергоресурси та часткове ембарго на їхні поставки, яке все відчутніше позначається на економіці.

Варто зазначити, що країни, які продовжують купувати великі обсяги нафти в Росії роблять це на власних умовах — за даними видання Reuters, Індія купує російську нафту значно дешевше за стелю цін. Крім того, доречно згадати про зниження ціни на нафту на глобальних ринках — з середини квітня нафта марки Brent знизилася майже на 13%, а російська марка Urals і так завжди торгувалася з дисконтом до Brent.

І щоб надати остаточного впливу на економіку Росії, необхідно посилити санкції та сприяти збільшенню виведення капіталу з Росії. Це може допомогти істотно обмежити фінансові можливості уряду Росії для ведення військових дій.

Незважаючи на існуючі обмеження в Російській Федерації, тенденція вивезення капіталу за кордон продовжується. Найбільшої популярності цей процес набуває серед росіян та бізнесу Росії, допоки Центральний Банк РФ дозволяє переказувати гроші за кордон та проводити транзакції з іноземними банками. За період з січня по вересень 2022 року, загальна сума депозитів росіян у зарубіжних банках збільшилася більш ніж удвічі - з $30,6 млрд до $63,1 млрд.

Фактично, вивезення капіталу з Росії може стати ефективним інструментом тиску на економіку країни-агресора поряд із вже існуючими санкціями. Цей процес може поступово призвести до загального зниження військової агресії з боку Кремля.

Перспективи на майбутнє

Звісно важливо, щоб паралельно з обмеженням на експорт товарів в Росію чітко дотримувалися та продовжувалися впроваджувати нові обмеження на імпорт товарів з країни-агресорки, зокрема енергоресурсів. Це неодмінно буде призводити до подальшого збільшення дефіциту російського бюджету і зменшення можливості режиму фінансувати загарбницьку війну. Тому така ініціатива, навіть без швидкого прийняття є дуже позитивною і є чітким сигналом незмінності курсу на продовження економічного тиску на Росію, який буде лише збільшуватися.

Оценка материала:

5.00 / 2
Переваги потенційного ембарго на експорт в Росію 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
04.05.2023 5491
Еще материалы раздела «Економіка»