<
НОВИНИ ДНЯ: Оновлення даних у ЦНАП: коли у Києві запрацює послуга  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  Путін та Сі Цзіньпін намагаються "проштовхнути" свою ідею закінчення війни в Україні  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустятьвсі новини дня
Політика
Світ
10.05.2023 359

Пропагандисти РФ користуються вигадками Гітлера та Геббельса, але із своїм нюансом

Схожі посили і однакові інструменти досягнення поставленої мети, але путінська пропаганда все ж таки має абсолютно інші завдання.

cfe8115dbd0e6fe83bc98d5899ddc216_10.05.23

Він називає себе "головним борцем із фашисткою ідеологією", а своїми кумирами вважає радянських вождів. Володимир Путін відверто ностальгує за совєтами і називає розпад країни рад – найбільшою катастрофою двадцятого століття. Але його все частіше помічають за наслідуванням нацисах правителів – Гітлера і його посіпаки Геббельса. У них він краде не лише тексти публічних виступів, а й наративи пропаганди, йдеться в ТСН.

“Нам з вами не залишили жодної іншої можливості захистити Росію та наших людей…Крім тієї, яку ми вимушені використовувати сьогодні. Обставини вимагають від нас рішучих та негайних дій” - це відоме звернення російського диктатора до народу, яке було опубліковано за лічені хвилини до нападу Росії на Україну. І ця промова –  плагіат - це фактично переказ промови Адольфа Гітлера, яку той оголосив у червні 41-го напередодні нападу на Радянський союз.

Фахівці зауважили, що за майже двадцять п’ять років правління Росією Путін регулярно переповідає промови Гітлера та його посіпаки Геббельса.

Масові вбивства людей, тероризм, кіднепінг та концентраційні табори для незгодних і дієва пропаганда…

У Німеччині 1933 року Гітлер і його команда знищують незалежну пресу і починають фактично з нуля будувати пропагандистську машину. Основний їхній інструмент - радіо. Головне гасло - приймачі мають стояти в кожній родині. З подачі міністра пропаганди Геббельса держава запускає виробництво приймачів і надає пересічним німцям безвідсоткові кредити на їхню купівлю. Німцям по радіо розповідають про їхню обраність, а в усіх проблемах звинувачують євреїв. “Геббельс поставив радіоточки на центральних площах німецьких міст і вони не просто були на випадок цивільної оборони, вони стояли до того, щоб постійно люди йшли і з усіх джерел, щоб вони чули ту інформацію, яку потрібно”, - кажуть історики.

У Путіна і його команди таким інструментом стало телебачення. Поступово кремлівці відбирають більшість телеканалів у олігархів, незгодних відправляють за ґрати або вбивають, і створюють один великий телевсесвіт - паралельний світ зі своїми героями, проблемами і способами їх вирішувати.

Так само як і німцям, росіянам починають розповідати про неймовірні успіхи молодого і перспективного президента. Про російські досягнення, яким «аналогов нет», про Росію, яка крок за кроком «встає з колін», про богообраність російського народу. “Людина чує, те що вона хоче чути. Вона чує хороші новини. Все прекрасно. Ми працюємо. Геббельс подавав свою державу, як державу, яка розвивається”, - розповідає історик Ігор Кулик.

“Роспропоганда дуже примітивна, тому що вона копіює. Немає ніяких своїх розробок. Те, що Геббельс клав на радіо, на плакати – стало Інтернет, телевізор і радіо. Якщо дивитись російські шоу, вони однакові. Якщо змінити ведущих, то все те саме”, - додає політолог Микола Давидюк.

Коли Гітлер, на пару зі Сталіним у 39-му почне велику війну, за основу своїх територіальних претензій він ставить мовне питання. Раптом з’ясовується, що в середині тридцятих усіх німецькомовних сильно утискають в європейських країнах: Чехословаччині, Австрії та у Польщі.  Захист російськомовних - цю стратегію Росія починає випробувати на Грузії. До того ж, російська пропаганда переконує світ, що саме Грузія напала на Росію, і ніяк не навпаки.

Так само як у Гітлера у Мюнхені, у Путіна була і своя олімпіада, після якої він напав на Україну. Тоді ж він уперше заговорив мовою Гітлера і фактично зачитав спіч фюрера після аншлюсу Австрії 1938 року.

Оспівування військових успіхів, замовчування поразок - усе це притаманно було Гітлеру. За лічені тижні до капітуляції він розповідав німцям про "Вундерваффе" - унікальну зброю, яка от-от має знищити усіх ворогів. Щось подібне говорить і його колега Путін.

Питання путінської пропаганди разом зі своїми колегами з інституту соціальної та політичної психології вивчала і Світлана Чуніхіна. І висновки фахівців - з гітлерівською все ж таки є відмінності. “Російська свідомість постійно знаходиться в ситуації роздвоєння і в цьому є відмінність роспропаганди. Він не просто пропагандує свій народ, він вчиняє операцію прикриття. Він його вербує”, - кажуть психологи.

Схожі посили і однакові інструменти досягнення поставленої мети, але путінська пропаганда все ж таки має абсолютно інші завдання. Нацисти переконували своє населення у тому, що не було правдою. Путіністи переконують росіян у тому, що правди не існує. “Путін не стільки хоче переконати у чомусь суспільство, скільки переконати, що ні в чому не можна бути впевненим. Всі брешуть. Ми брешемо, але і всі інші брешуть. Вся інформація, яку ви отримуєте вона не варта довіри. Не все так однозначно”, - каже психолог.

Адольф Гітлер вкоротив собі віку 30 квітня 1945 року, до капітуляції Німеччини він не дожив вісім днів. Головний співучасник його злочинів Йозеф Геббельс наклав на себе руки першого травня 45-го.

Оценка материала:

5.00 / 2
Пропагандисти РФ користуються вигадками Гітлера та Геббельса, але із своїм нюансом 5.00 5 2
Політика / Світ
10.05.2023 359
Еще материалы раздела «Світ»