НОВИНИ ДНЯ: Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецепт  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильновсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
13.05.2023 1406

На Батьківщині-Матері у Києві замінять герб: коли і як це станеться

Експерт розповів, як прибиратимуть герб СРСР на висоті 92 метри.

a60768827b49c443d3a3a87ae38ba866_13.05.23

У соціальних мережах активно обговорюють новину про можливий демонтаж герба СССР зі щита статуї Батьківщини-Матері у Києві. Сайт ТСН.ua запитав у експертів наскільки це реально зробити і коли саме на щиті зникне герб імперії зла.

Про те, що герб на Батьківщині-Матері можна очистити від радянської символіки та ще й без демонтажу сталевої руки, нам розповіли в Українському інституті сталевих конструкцій імені Шимановського.

"У нас вже підписаний договір на виконання проектних робіт, а саме - "Капітальний ремонт підйомного пристрою (це - експлуатаційний кран, який знаходиться в голові скульптури) для обслуговування скульптури "Батьківщина-Мати". В минулому році ми провели обстеження самої скульптури та її окремих конструкцій. Підписано договір по виконанню робіт з ремонту підйомного пристрою. Цей пристрій може піднімати вантажі до голови скульптури. Його потрібно відремонтувати, фактично відновити, аби виконувати подальші роботи щодо демонтажу радянського герба", - розповідає сайту ТСН. ua Микола Чорномиз, заступник генерального директора ТОВ "Укрінсталькон  ім. В.М. Шимановського" з виготовлення і монтажу металоконструкцій.

Потрібно затвердити герб на щиті

Микола Чорномиз додає, що демонтувати герб СРСР зі щита Батьківщини-Матері абсолютно можливо, потрібен лише час та значні кошти.

"Так, це можливо. Але на даний момент ще ніхто офіційно не вирішив, чим саме ми замінимо герб СРСР, що саме туди потрібно повісити. На сьогодні офіційного рішення про це немає. Є мої пропозиції. Я надавав їх відповідним посадовцям майже 10 років тому. Звичайно, що це герб України – наш тризуб. Але це рішення має бути офіційно затверджено архітекторами, геральдистами та іншими фахівцями. Поки таке рішення офіційно не затверджене", - ділиться з нами експерт.

36 мільйонів і рік часу

Чорномиз зазначає, що демонтаж герба СРСР займе, як мінімум, рік часу.

"Спочатку нам необхідно відремонтувати підйомний пристрій в самій скульптурі. А також завершити проєктні роботи – вони займуть не менше двох місяців. Далі потрібен час на відновлювальні роботи, а вони можуть затягнутися на декілька місяців і закінчитись зимою або весною наступного року. А вже тоді можна виконувати роботи по демонтажу герба та монтажу тризуба. Такі роботи краще розпочинати у літній час і у безвітряну погоду. Адже їх доведеться виконувати на висоті 92 метри, тому все має бути безпечно для працівників-висотників", - розповідає фахівець.

Тобто, герб СРСР, ще буде, як мінімум, рік височіти над Києвом.

"Поки немає конкретних кроків по процесу демонтажу. Так, наш генеральний директор озвучив, що демонтаж герба оцінюється у суму 36 мільйонів гривен, можливо так воно і є. Але на даний момент ще немає закінченого проєкту на ремонт та відновлення. А головне, повторюся, офіційно не затверджено національний символ України, який буде закріплено на щиті", - пояснює нам Микола Чорномиз.

Експерт: скульптура не розвалиться

До речі, автор скульптури "Батьківщина-Мати", Василь Захарович Бородай, помер 2010 року, не доживши до ухвалення парламентом закону про декомунізацію, який набув чинності в травні 2016 року.

Його внук - скульптор Василь Бородай, вважає, що теоретично зняти герб зі статуї можна. Але це загрожує руйнуванням всієї конструкції. Він пояснює: руки статуї тримаються на спеціальній противазі. І якщо знімати ту, що зі щитом, порушиться баланс іншої – з мечем. Якщо ж знімати з руки тільки щит (він кріпиться на спеціальній дузі), це може викликати обвал самої конструкції.

Микола Чорномиз каже, що знає про побоювання внука скульптора щодо можливого обвалу скульптури, але запевняє, що нічого погано з нею не трапиться.

"Розумієте, ми є інститутом металевих конструкцій, який фактично і породив статую Батьківщини-Матері у Києві. Як то кажуть, ми її породили і ми її відремонтуємо. Точніше, замінимо герб на щиті. Ми у цьому розбираємося. Звичайно, внук скульптора частково має рацію стосовно особливостей самої конструкції статуї, але у нас є інші варіанти заміни герба. Тому все залишиться на своєму місці і Батьківщина-матір не розвалиться. Все буде добре з нею", - запевняє нас експерт.

Нагадаємо, торік в опитуванні у додатку "Дія" 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб тризубом.

Оценка материала:

3.67 / 3
На Батьківщині-Матері у Києві замінять герб: коли і як це станеться 3.67 5 3
Життя та Стиль / Столиця
13.05.2023 1406
Еще материалы раздела «Столиця»