<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
13.05.2023 832

Чому у персика закручується листя і як з цим боротися: перевірені способи

Що таке кучерявість листя персика і чому вона небезпечна? Якими засобами обробити дерево?

eb1871bd98f8bbd3d6c2118237d68fa4_13.05.23

Буває так, що відразу після квітіння листя персика починають деформуватися і закручуватися, а потім і зовсім обпадають. В той же час припиняється ріст нових пагонів, зав'язь обсипається, сповільнюється розвиток саджанців і молодих дерев. Потім нові листочки та пагони знову з'являються, але вони не встигають повністю сформуватися до осені і обмерзають взимку. Цю хворобу називають кучерявість листя персика. Пише ТСН. 

Що таке кучерявість листя персика і в чому її небезпека

Це досить поширена і небезпечна хвороба, яка особливо часто трапляється, коли навесні стоїть затяжна холодна і волога погода. Проявляється кучерявість листя персика в травні, коли активно формується зав'язь. Основними ознаками цієї хвороби є:

  • швидкий розвиток — буквально за кілька днів листя закручуються і обпадають;
  • кучерявість вражає тільки молоді пагони через 6-8 днів після їх зростання;
  • на листі помітні зелені здуття, які потім стають буро-ліловими, червонуватими, а згодом коричневими;
  • листя і молоді пагони закручуються, викривляються, чорніють, покривають білим нальотом, опадають;
  • обсипається зав'язь, а плоди, які збереглися, стають маленькими і жорсткими, практично без смаку.

Якщо кучерявість листя персика не лікувати, дерево слабшає, відстає у рості. Різно знижується загальна врожайність наступного року, а вже за 2-3 сезони дерево повністю гине.

Чому в персика крутиться листя: основні причини

Захворювання зазвичай з'являється, коли температура повітря стабільно піднімається вище +12 градусів вдень, є різкі перепади температур і висока вологість. Зазвичай саме в травні вже закінчується період квітіння і персик встигає сформувати нові пагони. Кучерявість — грибкове захворювання. Викликають його грибки тафріни (Taphrina deformance). Активний розвиток грибка відразу припиняється, коли повітря стає сухим і спекотним.

Однак тафріна не зникає, а просто "засинає" глибоко в корі дерева до наступного сезону. Листя перестає розвиватися, на заражених гілках з'являються тріщини. Навесні наступного року грибок знову починає активний розвиток, перекидаючись на нові дерева персиків, мигдалю або нектаринів.

Як боротися з кучерявістю персика

Щоб позбутися грибка, потрібно налаштуватися на регулярний догляд. Вже хворі деревця потребують комплексного лікування. Уражені гілки обрізають, хворе листя, яке закрутилося, збирають і спалюють. Видаляти хворі листочки потрібно якомога швидше, поки грибки не дали спори. Обрізки не можна кидати у компост, тому що захворювання буде поширюватися.

Яким препаратом обробити персик від кучерявості? Хворі дерева обробляють фунгіцидами, які розводять згідно з інструкцією. Обприскують тричі з перервами у 10-14 днів. Тільки так можна врятувати персики від загибелі.

Надалі потрібно також проводити профілактику, щоб вберегти сад від кучерявості листя:

  • восени, коли закінчиться падолист, потрібно зібрати все листя під деревами і провести викорінююче обприскування гілок, стовбура і землі;
  • навесні до розпускання бруньок за сталої плюсової температури проводять перше обприскування препаратами з міддю;
  • коли бруньки вже набрякнуть і ось-ось розпустяться, проводять оброблення фунгіцидами з міддю у складі;
  • через два тижні проводять ще одне обприскування.

Як тільки персики перестануть пошкоджуватися кучерявістю листя кілька розків підряд, профілактичне обприскування можна зменшити до двох разів: навесні і восени.

Початківці часто запитують, чи можна кучерявість персика вивести народними засобами? На жаль, фахівці стверджують, що це неможливо. Лікувати уражені дерева можна лише фунгіцидами. Для профілактики інколи беруть біопрепарати, але вони менш ефективні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чому у персика закручується листя і як з цим боротися: перевірені способи 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
13.05.2023 832
Еще материалы раздела «Суспільство»