НОВИНИ ДНЯ: На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Економіка
01.06.2023 385

Сонячна енергія обвалила ціни на газ у Європі до мінімуму за два роки, - Bloomberg

Ціна газу на TFT у Нідерландах впала до 24,17 євро за мегават-годину (близько 275 доларів за тисячу кубометрів).

Ціни на газ продемонстрували найтриваліше зниження з 2007 року, падаючи протягом восьми тижнів. Це стало різким поворотом після енергетичної кризи, внаслідок якої минулого року ціни досягли безпрецедентного рівня. І зараз мало ознак того, що спад скоро припиниться.

Рекордне використання сонячної енергії

Відновлювані джерела енергії також знижують навантаження на газ для вироблення електроенергії, а Німеччина у вихідні встановила рекорд використання сонячної енергії. Через війну в Україні країна більш ніж на десятиліття, до 2035 року, перенесла свою мету - перейти на 100% відновлювану енергію, щоб скоротити свою залежність від газу. BloombergNEF прогнозує, що до 2030 року вітрова та сонячна енергія досягне 76% від загального обсягу генерації.

Більша частина збільшення кількості сонячних установок у Європейському Союзі спрямована на те, щоб "відійти від дорогого викопного палива швидшими темпами та уникнути подальшого впливу стрибків цін на енергію та загроз безпеки, які сталися за останні 18-24 місяці", - сказала Сара Браун, керівник європейської програми в енергетичному аналітичному центрі Ember.

Запаси газу

Запаси газу набагато більші, ніж зазвичай, на 68%, і, ймовірно, будуть повністю заповнені набагато раніше, ніж зазвичай. Це знизить більшу частину ризиків пропозиції на наступну зиму, чинячи подальший тиск на ціни.

Ціни на зріджений природний газ в Азії також впали до найнижчого рівня більш ніж за два роки, при цьому трейдери щосили намагаються визначити дно через попит, що вагається в Китаї, і достатньої пропозиції.

Нагадаємо, ціни на газ у Європі цього року впали на дві третини. Це підриває один із головних козирів президента РФ Володимира Путіна - можливість скоротити постачання газу до регіону.

Пік цін на газ припав на серпень минулого року, коли було встановлено рекордну ціну - майже 340 євро за мегават-годину.

Оценка материала:

5.00 / 1
Сонячна енергія обвалила ціни на газ у Європі до мінімуму за два роки, - Bloomberg 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
01.06.2023 385
Еще материалы раздела «Економіка»