<
НОВИНИ ДНЯ: Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові терміни  Сніг не лише в Карпатах. Синоптик дала прогноз на 19 квітня в Україні  Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україноювсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.06.2023 692

Що треба робити, щоб не втратити трудовий стаж при розрахунку пенсії

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Для виходу на пенсію українці повинні мати певну кількість років трудового стажу. Будь-яка помилка в записах у трудовій книжці може негативно позначитися на сумі виплат, які отримує пенсіонер.

Видання «На пенсії» розповіло, як мають вестися записи у трудовій книжці, щоб не втратити трудовий стаж.

Пенсійний фонд України (ПФУ) може відмовити в зарахуванні певного періоду робочого стажу. Це відбувається, якщо сторінки трудової книжки заповнені з порушенням вимог.

Що потрібно зробити, щоб не втратити трудовий стаж:

  • Усі записи у трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого терміну, а в разі звільнення – у день звільнення.
  • Записи виконуються арабськими цифрами (число та місяць двозначними). Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу 5 січня 1993 року, у трудовій книжці записується “05.01.1993”.
  • Записи виконуються акуратно, кульковою ручкою, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і засвідчуються печаткою.

Якщо у ПФУ відмовили в зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, то у такому випадку необхідно звернутися до суду та визнати дії Фонду протиправними.

Також необхідно перевіряти не лише записи у паперових трудових книжках, але й в електронних. Якщо підприємство ще працює, то можна виправити помилки, а якщо – ліквідовано, то зробити це буде набагато складніше, доведеться звертатися до суду.

Оценка материала:

5.00 / 2
Що треба робити, щоб не втратити трудовий стаж при розрахунку пенсії 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
04.06.2023 692
Еще материалы раздела «Економіка»