НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
07.06.2023 4067

Скандал у бібліотеці Вернадського в Києві: дівчині заборонили робити фото і погрожували поліцією

В поліції кажуть, вже дізнаються, що трапилося у бібліотеці

841b6c57343154da613467b27081b831_07.06.23

У Національній бібліотеці імені В. І Вернадського стався скандал. Відвідувачці двоє невідомих людей заборонили робити фото у приміщені бібліотеки. Як вона зазначає на відео, просто прийшла подивитися на незвичну будівлю бібліотеки, зробити фото і показати їх друзям. Пише ТСН. 

Аргумент заборони, який привели відвідувачці співробітники – "просто нільзя і всьо". А ще додали, що війна йде.

Користувачка записала відео, на якому запитує у працівників: чому не можна фотографувати, на якій підставі, тут що літають снаряди?

Працівники, відповідають: так, літають і додають, що через два-три дні поставлять таблички про те, що фотографувати у бібліотеці заборонено.

Вони так і не змогли повідоми дівчині, на якій саме підставі фотографувати інтер’єри бібліотеки імені Вернадського заборонено.

Чоловік за кадром згадує про фронт і те, що йде війна, мовляв, ви можете передавати данні. Які саме данні він не уточнив.

Співробітники декілька разів погрожували викликати поліцію. На що дівчина із задоволенням погоджувалася. Але судячи по всьому, викликати поліцію у бібліотеці передумали.

Як розповіли сайту ТСН.ua  в поліції Києва, інцидент трапився у бібліотеці Вернадського вчора, але по лінії 102 до поліції викликів не надходило.

"За фактом виявленого відео поліцейські Голосіївського управління поліції зареєстрували подію та направилися до бібліотеки. Правоохоронці опитали персонал та нині проводять перевірку", - розповіли в поліції Києва.

Юрист: Бібліотека - це не секретний або військовий об'єкт

Адвокат Олександр Заруцький каже, що бібліотека Вернадського це публічне місце.

"Особа має право вести зйомку у публічно доступних місцях. Єдине може бути зауваження, що, люди, які там знаходяться мають право на захист свого зображення і приватності. Це просто люди, які можуть бути проти, щоб їх цілеспрямовано фотографували. Правила поведінки встановлюють самі заклади, вони мають право це робити, як власники певного приміщення, наприклад, забороняти голосно слухати музику, голосно говорити. Такі правила можуть бути. В даному випадку у закладі, мені здається, перегнули палицю. Якщо не було скарг на фотографування від інших людей, то просто так забороняти робити фото, немає підстав", - пояснює сайту ТСН.ua адвокат Олександр Заруцький.

Він додає, що бібліотека – це не секретний або військовий об’єкт.

"Так, до бібліотеки існує певний режим доступу. Читачі підписують документи, за якими надається право доступу у приміщення. Заповнюючи такий документ, я допускаю, що там є пункт про згоду на правила поведінки у даному закладі. Така згода свідчить про те, що я знаю їх правила і з ними погоджуюся, а якщо не погоджуюсь, то туди просто не приходжу. Гадаю, що співробітники мали якось нормально дівчині пояснити, чому правилами поведінки у бібліотеці це заборонено, а просто так кричати "припиніть фотографувати!", бо мені не подобається, це не зовсім коректно. Тут більше схоже на проблему в організації комунікації із користувачами послуг, які надає бібліотека. Якщо попередження у вигляді табличок не було, то дівчині мали б показати правила бібліотеки, де в одному із пунктів написано – "фото заборонено", інакше ми вам анулюємо читацький квиток. Інші варіанти типу: припиніть, бо мені не подобається – некоректні", - додає адвокат.

Нагадаємо, у застосунку "Київ Цифровий" можна залишити скарги щодо умов та роботи укриття.

Оценка материала:

4.00 / 3
Скандал у бібліотеці Вернадського в Києві: дівчині заборонили робити фото і погрожували поліцією 4.00 5 3
Життя та Стиль / Столиця
07.06.2023 4067
Еще материалы раздела «Столиця»