<
НОВИНИ ДНЯ: Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало списоквсі новини дня
Політика
Світ
14.06.2023 509

Імперії Путіна раптово прийде кінець — The Telegraph

Історія говорить нам, що зневага з боку світу швидко може позбавити диктаторів контролю. Це може призвести до хаосу в найближчому майбутньому.

6b40c492222b940394bcbdf94c4be9ba_14.06.23

Експерти не передбачали падіння Радянської імперії. І її правителі теж. Це заслуга мільйонів людей, які пробивалися через закриті кордони і протистояли тим, кого раніше вважали непереможними силами держави. Зараз, з огляду на минуле, такий варіант здається неминучим. Але для більшості людей тоді це було неможливо навіть уявити — до тих пір, поки це фактично не сталося. Пише ТСН. 

Пропонуємо вам огляд історії і пояснення того, чому падіння імперії Путіна є неминучим, від The Telegraph.

Ніхто не очікував французької революції, яка призвела до смерті Людовіка XVI на гільйотині. Ніхто не очікував повстання верхівки у Палермо в 1848 році, що перевернуло всю Європу догори дриґом. Хто міг подумати, що самогубство торговця на вулиці в Тунісі в 2010 році може спричинити подібні події в арабському світі?

Німецька імперія розпалася в 1918 році всього через кілька місяців після того, як майже перемогла у Першій світовій війні. Незважаючи на перемогу у Другій світовій війні, французька та британська імперії почали розпадатися, коли Париж і Лондон планували нові колоніальні партнерства.

У 1970-х роках, коли революції здавалися необхідними, але не відбувалися, соціологи намагалися створити прогностичні моделі. Можливо, якщо можна було б визначити момент перелому у громадському невдоволенні, або знайти показники "розчарованих очікувань", то можна було б передбачити або запобігти політичному занепаду.

Це ніколи справді не спрацьовувало. Ленін, який мав певні знання в цих питаннях, натякнув: "недостатньо, щоб нижні класи відмовилися жити по-старому; необхідно також, щоб верхні класи не могли жити по-старому".

Держави — навіть середньовічні і ранньомодерні держави, такі як Франція Людовіка XVI — зазвичай здатні придушити внутрішню незгоду. Натовпи, які кидали каміння, мали мало шансів проти солдатів, які стріляли шрапнеллю, а ще менше проти сльозогінного газу, водометів і танків.

Тому для того, щоб держави і імперії зазнали невдачі, зазвичай потрібна зовнішня сила, яка не лише підірве їх престиж і здатність до залякування, але й ослабить їх репресивний потенціал.

У більшості випадків це військова невдача. Іноді ефект очевидний і прямий, як, наприклад, коли Російська та Німецька імперії були повалені в 1917 і 1918 роках їхніми власними солдатами, які відмовилися воювати та покинули своїх правителів.

Іноді це більш опосередковано, як, наприклад, коли британці зрозуміли, що після виснажливої ​​війни вони більше не можуть керувати величезною, різноманітною та дедалі мовчазнішою імперією.

У 1946 році віце-король Індії лорд Вейвелл зробив висновок, що “у нас більше немає ресурсів, а також, я думаю, необхідного престижу та впевненості в собі”.

Французам знадобилося більше часу, щоб дійти такого висновку, а потім саме небажання призовників та їхніх сімей брати участь у війні в Алжирі на початку 1960-х років поклало край баченням постійної французької імперської “спільноти”.

У всіх цих випадках вирішальним не було повне поразка або фізичне знищення збройних сил, але сприйняття того, що боротьбу неможливо виграти або що вона буде недовготривалою. Солдати та поліцейські не ризикуватимуть своїм життям чи майбутньою кар’єрою заради програної справи та дискредитованого режиму.

Наставає момент, часто дуже раптовий, коли стає очевидним голота імператора, і гра змінюється. За словами Леніна, правителі "не можуть" продовжувати діяти так, як раніше.

У випадку Росії все здається очевидним на цьому шляху: але коли настане момент істини? Вона вже проходила через це раніше. У 1917 році могутня імперія була фатально ослаблена Німеччиною, а в 1989 році — жорсткістю Холодної війни.

Двічі вона померла, але швидко воскресла у іншій формі, під новим імператором, навіть якщо відсутні були значні частини (Балтійські держави, центральноазіатські колонії, східноєвропейські). А тепер? Чи спричинить спроба Путіна відновити частину імперії її остаточну загибель?

Китай готовий забрати собі азійські володіння, завойовані у 19 столітті, Японія, Туреччина та інші також мають претензії. Найкраща можливість для російського народу мати яскраве майбутнє полягає у тому, щоб стати пост-імперською демократичною національною державою, відкинувши імперські амбіції Путіна та подібних йому.

Занепала імперія залишає за собою довгу тінь. Деяка частина може бути позитивною, як у випадку Римської імперії (і, можливо, Британської): мова, культура, закони, інфраструктура та інституції. Проте вона також неминуче залишає хаос, насильство та боротьбу за владу. Безболісного варіанту немає.

Оценка материала:

5.00 / 2
Імперії Путіна раптово прийде кінець — The Telegraph 5.00 5 2
Політика / Світ
14.06.2023 509
Еще материалы раздела «Світ»