<
НОВИНИ ДНЯ: Пропагандисти в Росії скиглять, що "СВО" провалилася  Грозові зливи та спека. Синоптик дала прогноз на 29 червня в Україні  Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червнявсі новини дня
Політика
Україна
15.06.2023 356

Мобілізація в Україні: якщо людину без попередньої підготовки відправляють на війну, куди звертатися

Що робити, якщо відправили на фронт без підготовки.

Мобілізація та загальновійськова підготовка військових без бойового досвіду

Під час загальної мобілізації військовозобов'язані чоловіки, які не мають військового досвіду, повинні перед відправленням на війну пройти підготовку. За словами адвоката Дмитра Матвійчука, в Україні мінімальна базова загальновійськова підготовка військових без бойового досвіду триває місяць. Підготовка військового на складніші спеціальності може тривати ще 30-45 днів. Сумарно військовозобов'язаний може проходити підготовку в навчальних центрах понад два місяці. Пише ТСН. 

Бувають випадки, коли новобранця одразу відправляють на фронт без підготовки.

Куди звертатися, якщо відправили на фронт без підготовки

За словами Матвійчука, згідно зі статтею 29 закону України «Про військовий обов'язок та військову службу», мобілізовані громадяни, які не проходили військову службу, повинні пройти навчання.

  • «Якщо вас без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передову, ви повинні повідомити про це на телефони гарячої лінії Міністерства оборони», – наголошує адвокат. Номери гарячої лінії Міноборони, куди можна звертатися - 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99. Під час звернення мобілізований повинен повідомити  ім'я та прізвище, номер військової частини, до якої його направили, а також який саме територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) відправив.
  • «У тому разі, якщо це не допомогло, потрібно писати рапорт на командира своєї військової частини або командира центру комплектування, щоб відправили на проходження підготовки, — пояснив адвокат.
  • Якщо і після цього не відправляють до навчального центру, потрібно звертатися до військової служби правопорядку, військової прокуратури, Генштабу та Міністерства оборони, керуючись статтею 425 Кримінального кодексу України «Недбале ставлення до військової служби».
  • Якщо мобілізованого відправляють на фронт за конкретним фахом, але без відповідної підготовки, він має право відмовитися від виконання наказу. «Приміром, військовий не проходив спеціальної підготовки з роботи з вибухівкою, а йому надійшов наказ замінувати ділянку. Необхідно офіційно повідомити про неможливість виконання наказу, знайти свідків і подати рапорт, – наголосив Дмитро Матвійчук.

Оценка материала:

5.00 / 2
Мобілізація в Україні: якщо людину без попередньої підготовки відправляють на війну, куди звертатися 5.00 5 2
Політика / Україна
15.06.2023 356
Еще материалы раздела «Україна»