<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні обмежили діяльність онлайн-казино  В Україні здорожчає пальне: в чому головна проблема  До України йде спека: прогноз погоди на вівторок, 21 травня  Хто і де може вручати повістки: що каже новий закон про мобілізацію  Україна зробила Крим непридатним для російських військ – Годжес про удари по півострову  Кулеба зробив різку заяву щодо зброї від партнерів і примусу України до переговорів  Чи будуть заморозки в Україні до літа: синоптик надав докладний прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Україна
15.06.2023 381

Залужний заборонив підривати мости Києва в лютому 2022-го попри пропозицію Баканова – BBC

До Залужного з такою пропозицією звернувся колишній голова СБУ Іван Баканов.

835b1b3e243f29ef472ddfe976f00583_15.06.23

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний на початку повномасштабного вторгнення Росії до України та спроби оточення Києва в перші дні лютого 2022 року не дав згоди на підрив мостів у столиці. Пише ТСН. 

Про це пише BBC News Україна.

Як йдеться у матеріалі, 26 лютого 2022 року один із високопосадових урядовців набрав тодішнього очільника СБУ Івана Баканова та вимагав, аби той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости Києва і відрізати лівий берег Дніпра від правого.

"Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: "Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра – і військових, і цивільних", - пишуть журналісти.

На третій день повномасштабного вторгнення Росії вже було очевидно, що план Кремля "захопити Київ за три дні" провалився, проте вони підійшли дуже близько до столиці.

Публічно влада закликала українців не панікувати, однак між собою члени уряду почали активно обговорювати ідею підірвати всі київські мости. Це дозволило б затримати російську армію перед природною перешкодою – річкою Дніпро, і не допустити росіян до урядового кварталу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Залужний заборонив підривати мости Києва в лютому 2022-го попри пропозицію Баканова – BBC 5.00 5 2
Політика / Україна
15.06.2023 381
Еще материалы раздела «Україна»