<
НОВИНИ ДНЯ: Експерт про можливу відправку військ КНДР в Україну: закінчиться сумно для Пхеньяна  Пропагандисти в Росії скиглять, що "СВО" провалилася  Грозові зливи та спека. Синоптик дала прогноз на 29 червня в Україні  Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогнозвсі новини дня
Політика
Україна
15.06.2023 590

Адама Делімханова спробували “закобзонити” в Україні: що відомо про прихвосня Кадирова та його стан

14 червня з’явилися повідомлення про можливе поранення або вбивство на території України депутата Держдуми РФ Адама Делімханова.

9772709c10488aa9fbbfbebdffdcde30_15.06.23

Вранці 14 червня в Мережі з'явилася інформація про те, що на війні проти України зазнав поранення депутат Держдуми РФ і “права рука” очільника Чечні Рамзана Кадирова Адам Делімханов. Деякі Telegram-канали навіть повідомляли про нібито ліквідацію окупанта. Пише ТСН. 

В середу зранку військовий ЗСУ, політолог Кирило Сазонов повідомив, що завдяки діям розвідників підрозділу "Бандерлоги" українських Сил спеціальних операцій Адама Делімханова вдалося знищити ударом по місцю дислокації росіян в окупованому Приморську Запорізької області.

Він пише, що українська розвідка працювала в пошуках скупчення ворожої техніки, “а тут такий кортеж на позашляховиках — керівництво підрозділу Ахмат”.

На тлі таких даних в інформаційному просторі країни-терориста стався справжній хаос у намаганнях спростувати загибель Адама Делімханова.

Так, Кадиров написав у Telegram, що йому не вдалося зв’язатися з Делімхановим, і попросив українську сторону надати йому інформацію про його місцезнаходження.

Водночас голова російської Думи В'ячеслав Володін переконує, що спілкувався з Делімхановим, який “живий і здоровий”.

Командир чеченського загону спеціального призначення “Ахмат” Апті Алаудінов заявив, що Делімханов “живіший за всіх живих і зараз перебуває в Чечні”.

ТСН.ua розповідає, що відомо про соратника Кадирова Адама Деліхманова, та спробує розібратися, що ж насправді сталося.

Зрадник Ічкерії та прихвостень Кадирова з депутатським мандатом

52-річний Адам Делімханов займався постачанням та торгівлею автомобілями на початку 1990-х. Згідно з інформацією ЗМІ, за часів Ічкерії він возив Салмана Радуєва, польового командира. Проте після початку Другої чеченської війни він перейшов на бік Москви і приєднався до Служби безпеки Ахмата Кадирова, першого президента проросійської Чечні.

2006 року він обіймав посаду заступника голови уряду Чеченської республіки, а від 2007 року представляє Чечню в нижній палаті російського парламенту після того, як його вперше обрали до Держдуми. У грудні 2012 року депутат тієї ж Думи Олексій Журавльов розповідав, що під час бійки з Делімхановим у приміщенні парламенту у чеченського депутата випав золотий пістолет. Проте депутатам країни-терориста, мабуть, це дозволено, адже жодних наслідків для кадировця це не мало.

Торік у жовтні Володимир Зеленський вніс Делімханова до санкційного списку осіб, причетних до вторгнення до України.

На початку червня 2023 року стався публічний конфлікт між Адамом Делімхановим і Євгеном Пригожиним — після того, як власник ПВК “Вагнер” розкритикував ефективність чеченських найманців і батальйону "Ахмат". Деліхманов відповів на це у відеозверненні, яке оприлюднив у себе в соцмережах у четвер, 1 червня.

Тоді ж Делімханов покликав Пригожина на “стрілку”. Він заявив про невиправдано великі втрати ПВК “Вагнер” під час непрофесійних боїв.

“Ти став уже блогером і на весь світ кричиш, що у нас проблеми. Ми всі знаємо, скільки людей ти поклав на напрямку Бахмута за 8 місяців”, — сказав соратник Кадирова.

Він також не згоден із критикою кадировців та міноборони РФ, яка звучала з боку Пригожина.

“Якщо тобі щось незрозуміло, ти в будь-який час можеш зв'язатися, призначити час і місце. Ми тобі пояснимо, що незрозуміло. Побачимося. Ми віч-на-віч із тобою будь-яке питання вирішимо”, — заявив соратник Кадирова.

Міжнародні злочини та “полювання” на представників ЛГБТ

5 квітня 2009 року начальник поліції столиці ОАЕ Дубай генерал Дахі Хальфан Тамім назвав Адама Делімханова одним із чотирьох підозрюваних у причетності до вбивства екскомандира чеченського батальйону “Схід” Суліма Ямадаєва. Сам звинувачений категорично заперечував свою провину звичним "мене там не було".

Не обійшлося, вочевидь, без Делімханова і у справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова. Журналісти-розслідувачі з Медіазони та The Scanner Project знайшли докази телефонних розмов між засудженими та кадировцем за кілька днів до самого вбивства. Таким чином Делімханов має опосередковану причетність щонайменше до двох гучних розправ.

Ще один скандал вибухнув восени 2019 року на зустрічі з чеченською діаспорою в Москві, коли Делімханов закликав виявляти по всьому світу чеченців, які мають спосіб життя, який “ганьбить чеченський народ”. Йдеться про представників ЛГБТ-спільноти.

“Я кажу вам, тим, хто живе в Європі, в Америці, Канаді — зупиніть таких людей! За законом з нашими традиціями та звичаями вирішіть їхнє питання”, — цитувала його російська “Новая газета”.

Беручи до уваги все, про що йдеться вище, абсурдним є те, що 2022 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про нагородження Делімханова вищою нагородою країни — Золотою зіркою Героя Росії.

“ТікТок-воїн” та перебування в Україні

Адам Делімханов був серед терористів, які вирушили із Чечні воювати в Україні. Найгучнішими були його заяви про знищений боями Маріуполь, “зачисткою” якого, за словами Кадирова, особисто керував Делімханов.

21 квітня дон-дон виклав відео з Маріуполя, на якому Адам Делімханов в оточенні військових на тлі охопленої полум'ям будівлі заявив, що “спецоперація зі знищення та очищення Маріуполя, можна сказати, завершена”.

Також Делімханов відзначився відеозйомками з допитами українських військовополонених.

Проявив себе Делімханов і в ролі “блогера” — регулярно записував постановні відео з військовими, на яких вони начебто беруть участь у бойових діях. Саме за ці ролики в Україні чеченські підрозділи прозвали “тікток-військами”.

Живий чи мертвий: останні оновлення

Після всіх повідомлень голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що його соратник Адам Делімханов, який потрапив під обстріл на окупованих територіях, "живий і здоровий". Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

“Адам Султанович живий-здоровий і навіть не поранений. Я це знав від самого початку фейкового вкидання, але вирішив продемонструвати всім, насамперед українцям, якою мірою опустилися їхні засоби масової інформації”, — написав він.

Також Кадиров опублікував фото, де він нібито разом зі своїми соратниками Адамом Делімхановим, Магомедом Даудовим та Ахмедом Дудаєвим стоять на тлі якоїсь карти. Коли зроблена світлина — невідомо.

Українська сторона офіційно цю інформацію наразі не коментувала. Загалом про долю депутата-терориста Делімханова достеменно невідомо, однак російська пропагандистська машина з усіх сил намагається показати "невразливість" своїх високопоставлених злочинців.

Нагадаємо, раніше вже низка російських терористів і пропагандистів, наближених до Кремля, "отримали свої квитки на концерт до Кобзона". Серед них:

  • Увечері 20 серпня 2022 року в Підмосков'ї було підірвано автомобіль Land Cruiser Prado, в салоні якого перебувала донька російського філософа та ідеолога "рашизму" Олександра Дугіна Дар'я.
  • Торік у вересні в Росії у віці 68 років помер головний редактор "Комсомольської правди" Володимир Сунгоркін. Через що саме та за яких обставин — не повідомлялося.
  • 9 листопада російські пропагандисти повідомили, що одіозний колаборант, "заступник" гауляйтера окупованої частини Херсонщини Володимира Сальдо Кирило Стремоусов загинув у ДТП.
  • 2 квітня 2023 року російський пропагандист Владлен Татарський (справжнє ім'я Максим Фомін) загинув після вибуху в Санкт-Петербурзі. В Мережі показали момент вибуху в кафе, де загинув пропагандист. Також з'явилося фото дівчини, яка нібито подарувала йому статуетку з вибухівкою.
  • У суботу, 6 травня 2023 року, поблизу міста Нижній Новгород у Росії вибухнув автомобіль, в якому перебував російський пропагандист, письменник та українофоб, член партії "Справедлива Росія" Захар Прилєпін.
  • 13 червня 2023 року ЗСУ знищили начальника штабу 35-ї загальновійськової армії ЗС РФ генерал-майора Сергія Горячова. Він очолював російський контингент у Придністров'ї, командував військовою базою в Таджикистані, а також навчальним центром у Хабаровську.

Це далеко не весь список.

Оценка материала:

5.00 / 2
Адама Делімханова спробували “закобзонити” в Україні: що відомо про прихвосня Кадирова та його стан 5.00 5 2
Політика / Україна
15.06.2023 590
Еще материалы раздела «Україна»