<
НОВИНИ ДНЯ: Пройде дощ: Гідрометцентр спрогнозував потепління в Київській області до +19  Загроза наступу РФ на Київ: в Сухопутних військах приголомшили заявою про захист столиці  Пшоняна каша на молоці запечена в духовці: рецепт корисного сніданку  Пікнік скасовується? Детальний прогноз погоди в Україні на вихідні  Коли Україна стане членом НАТО – прогноз посла Німеччини  Чи буде Зеленський легітимним президентом після 21 травня: відповідь очільника Мін'юсту  На вихідних в Україні пройдуть короткочасні дощі, вдень до +20°всі новини дня
Політика
Світ
16.06.2023 425

Путіну можуть висунути нові звинувачення: суд в Гаазі почав розслідування підриву греблі Каховської ГЕС

Прокурори МКС розслідуватимуть справу як напад на цивільну інфраструктуру України, що спричинило людські жертви та масштабні збитки довкіллю.

86e950b022a426ec52d7c6a5fa506e66_16.06.23

Президенту РФ Володимиру Путіну Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі може висунути нові обвинувачення, коли буде завершено розслідування катастрофи на Каховській ГЕС.

Як повідомив адвокат Скотт Мартін, який співпрацює з МКС, в інтерв'ю виданню "Верстка", представники МКС вже приїхали до Херсонської області. Пише ТСН. 

За його словами, прокурори розслідуватимуть справу як напад на цивільну інфраструктуру України, що спричинило людські жертви та завдало масштабних збитків довкіллю.

Мартін зауважив, що, окрім президента РФ, МКС може притягнути до відповідальності низку російських чиновників - керівників Міністерства оборони, військової розвідки, ФСБ, старших командирів на місцях, відповідальних за скоєння злочину щодо десятків тисяч невинних людей.

Водночас він підтвердив, що суд не може відбутися, якщо обвинувачених не доставлено до будівлі суду в Гаазі. Однак виписані на їхній арешт міжнародні ордери можуть ускладнити їхню повсякденну діяльність.

Скотт Мартін підкреслив, що відповідно до міжнародного права усі постраждалі регіони – у тому числі й підконтрольні зараз російським військам – є територією України.

Адвокат припускає, що під час своєї роботи представники МКС отримуватимуть нові звинувачення на адресу російських відповідальних осіб, у тому числі у злочинах проти людяності на окупованих територіях.

Раніше представник пресслужби Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що російські загарбники замінували Каховську ГЕС одразу після її окупації, а наказ її підірвати віддавав особисто Володимир Путін.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей в РФ Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей.

Оценка материала:

5.00 / 3
Путіну можуть висунути нові звинувачення: суд в Гаазі почав розслідування підриву греблі Каховської ГЕС 5.00 5 3
Політика / Світ
16.06.2023 425
Еще материалы раздела «Світ»