<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Політика
Світ
01.07.2023 329

"Ми теж граємо в ігри": розвідка з'ясувала, що найманці Пригожина робитимуть в Білорусі

Кілька тисяч найманців Пригожина "висилають" до Білорусі. Після прибуття вони, ймовірно, займатимуться диверсіями.

ce97863bccde287762fc8af7dc7d3523_01.07.23

"Вагнерівців" на чолі з Євгеном Пригожиним можуть використати в Білорусі для виконання диверсійних завдань. Пише ТСН. 

Про це повідомляє видання The Economist з посиланням на українську розвідку.

Після короткотривалого бунту Пригожина та його найманців у Росії "вагнерівців" вирішили "вислати" до Білорусі. Йдеться про приблизно 2500-3000 найманців.

"Це професійні війська, які можуть бути використані для виконання диверсійних завдань", - припускає анонімний український урядовець.

Водночас у військовій розвідці України повідомляють, що перспектива нового російського вторгнення з півночі залишається малоймовірною.

"Можливо, існує гра, щоб змусити нас перекинути сили на північ. Але ми теж граємо в ігри", - повідомило анонімне джерело виданню The Economist.

Варто зазначити, що у своїх коментарях щодо ситуації з "вагнерівцями" Путін сам провів нетактовне порівняння з 1917 роком, коли революція всередині країни сприяла заколоту російських військ у Франції.

Ентоні Кінг, військовий соціолог з Йоркського університету, застерігає від переоцінки ефекту "підривних повідомлень" Пригожина. За його словами, війська зазвичай воюють з кількох причин. Політична причина - лише одна з них. Серед інших - почуття лояльності всередині невеликих підрозділів і ефект примусу, наприклад, російські "загороджувальні загони", які погрожують розстріляти солдатів, що відступають. Кінг скептично ставиться до того, що "політичні махінації" матимуть значний вплив на взводи й роти на тактичному рівні.

Нагадаємо, після проваленого заколоту в Росії "вагнерівці" на чолі з Євгеном Пригожиним раптом "переїхали" до Білорусі. Сталося це невдовзі після передавання Лукашенкові частини ядерної зброї РФ. Лідери країн, що межують із Білоруссю, миттєво відреагували - Латвія, Литва та Польща негативно сприйняли таку активність Лукашенка в цій грі.

Що робитиме Пригожин у Білорусі та чому режим Путіна дав тріщину - далі в матеріалі.

Оценка материала:

5.00 / 1
"Ми теж граємо в ігри": розвідка з'ясувала, що найманці Пригожина робитимуть в Білорусі 5.00 5 1
Політика / Світ
01.07.2023 329
Еще материалы раздела «Світ»