НОВИНИ ДНЯ: Польські МіГ-29 для України: про яку кількість літаків мова та в якому вони стані  До України іде похолодання: синоптикиня розповіла, якою буде погода цього тижня  Без Америки Європа у кризі — лідери шукають шляхи підтримки України та власної оборони  Синоптики попереджають про різкі температурні гойдалки по всій Україні  В Україні засекретили дані про кількість СЗЧ та дезертирства: причина  ISW розкрив блеф Путіна про “неминучу перемогу”: які реальні успіхи та втрати армії РФ цього року  Місячний гороскоп: що можна і чого не можна робити 11–12 груднявсі новини дня
01.07.2023 673

Популярний підсолоджувач оголосять можливим канцерогеном: присутній в жуйці та газованих напоях

Великі компанії з виробництва напоїв і продуктів харчування використовують цей інгредієнт протягом десятиліть.

ff8627395765fb2353ae70581dd502d7_01.07.23

Один із найпоширеніших штучних підсолоджувачів у світі у липні буде оголошений ВООЗ речовиною з можливим канцерогенним ризиком. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), яке є підрозділом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), провело дослідження безпеки аспартаму — підсолоджувача, який використовується, зокрема, в дієтичних газованих напоях Coca-Cola та жувальних гумках Mars Extra.

Агентство готується класифікувати підсолоджувач як "можливо канцерогенний". Це припускає, що є докази зв’язку аспартама з раком, але вони обмежені. IARC має дві інші, більш серйозні категорії, за якими він може класифікувати продукти: “ймовірно канцерогенні” та “канцерогенні”.

Водночас IARC у своєму висновку не враховує кількість продукту, який людина може безпечно споживати. Ця порада для окремих осіб надходить від окремого експертного комітету ВООЗ з харчових добавок, відомого як JECFA. Свій висновок цей підрозділ оголосить в той же день, коли IARC оприлюднить своє рішення - 14 липня.

Раніше подібні рішення IARC щодо різних речовин викликали занепокоєння серед споживачів щодо їх використання та призводили до судових позовів, які змушували виробників змінювати рецепти та використовувати альтернативні інгредієнти.

Аспартам широко використовується з 1980-х років як штучний підсолоджувач у газованих напоях без цукру, жувальній гумці, сухих сніданках і навіть засобах від кашлю. JECFA визначив, що аспартам безпечний для споживання в певних добових межах. Великі компанії з виробництва напоїв і продуктів харчування використовують його протягом десятиліть.

Нагадаємо, раніше учені дійшли висновку, що ультраперероблені продукти можна сміливо ставити в один ряд із наркотиками та цигарками. Вони завдають шкоди організму та викликають залежність.

Оценка материала:

5.00 / 2
Популярний підсолоджувач оголосять можливим канцерогеном: присутній в жуйці та газованих напоях 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
01.07.2023 673
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»