<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.07.2023 417

В Україні значно здорожчає пальне: що чекає на водіїв та аграріїв від 1 липня

Від 1 липня в Україні дорожчає пальне. За задумом представників влади, зростання податків має стати додатковим джерелом наповнення державного бюджету, який через війну є надзвичайно дефіцитним.

8a5f7813d98aa06f52ec4f373bfd5072_02.07.23

Проте не минеться і без негативних наслідків — від здорожчання послуг та товарів до повернення паливного бізнесу в тінь. Але передовсім негативний вплив цього рішення відчують українські аграрії, які вже почали збирати врожай. Здорожчання палива неодмінно позначиться на ціні продовольства. Пише ТСН. 

Це, своєю чергою, спровокує нову хвилю "махінаторів", яким в Україні вдається заробляти близько 30 мільйонів гривень щомісяця на фальсифікованому паливі. ТСН показала один з таких цехів.

На цьому підпільному нафтопереробному заводі фігуранти виготовляли до 500 тонн фальсифікованого пального на місяць. Збували його через мережу підконтрольних АЗС та отримували надприбутки. Під час обшуків у ділків вилучили понад 850 тонн нафтопродуктів та обладнання на майже 95 млн грн, а також понад 110 млн грн готівки у різній валюті.

Слід зазначити, що лише цього року оперативники викрили з десяток злочинних груп, які займалися "схематозами" у паливному секторі. І таких прикладів більшатиме, бо паливо знову дорожчає.

Акцизний податок повертається: як це вплине на ціну пального

Від 1 липня цього року Рада скасовує єдиний податок 2% та частково — мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінпослуг.

Експерти ринку нафтопродуктів кажуть, що внаслідок цього найбільше здорожчає бензин — на 10-11 грн за літр, дизпаливо додасть у вартості 6-7 гривень, найменше підскочить автогаз – на 2-3 гривні.

Можновладці пояснюють цей крок потребою наповнення надзвичайно дефіцитного держбюджету. Натомість експерти прогнозують збільшення кількості податкових ухилянтів.

"Нічого гарного це не дає, тому що збільшення податкового тиску є каталізатором різноманітних схем ухилення від податків", - переконаний експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Як здорожчання пального вплине на ціну продовольства

В Україні нині почалась пора жнив. Проте закупити пальне на весь період збору врожаю для українських аграріїв майже нереально. Гроші з’являться лише після продажу збіжжя. Однак пальне дорожчає вже зараз — у самий розпал прибирання зернових.

Це неодмінно позначиться на ціні продовольства, логістиці, пасажирських перевезеннях. Пальне складає суттєву частку витрат для майже всіх товарів і послуг.

Економіст Дмитро Горюнов у своїх прогнозах обережно оптимістичний, бо пальне в Україні цьогоріч подешевшало на 15 відсотків. А українська економіка в умовах війни вже бачила цінники за 50 гривень за літр. Тому нинішня компанія зі здорожчання палива додасть менше одного відсотка до цьогорічної інфляції – прогнозує експерт.

"Три четвертих відсотка до загальної інфляції не виглядає як супер багато. Минулого року пальне подорожчало на 75 відсотків, а інфляція торішня була майже 27 відсотків", - розповідає Горюнов.

Водночас на українських заправках поки особливого ажіотажу немає, однак тепер усі заправляють авто "до повного" — про всяк випадок.

Бак до повного від 1 липня коштуватиме в середньому на 500 гривень дорожче. Але різкого зменшення попиту на АЗС не прогнозують. Як і різкого здорожчання. Паливо, яке вже завезли в Україну новими митними податками не обкладається, лише ПДВ. А тому рух цінників буде, найімовірніше, повільним, щоб не шокувати українських водіїв.

Нагадаємо, попри скасування єдиного податку 2% 29 червня 2023 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №8025 щодо залучення донорських коштів міжнародних партнерів для сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану. 

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні значно здорожчає пальне: що чекає на водіїв та аграріїв від 1 липня 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
02.07.2023 417
Еще материалы раздела «Економіка»