<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічки  Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травеньвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
09.07.2023 529

Шуляк розповіла, хто контролюватиме будівництво об'єктів в Україні

Контроль за будівництвом об'єктів в Україні можна буде здійснювати на вибір замовника будівництва - виконавчими органами сільських, селищних, міських рад або уповноваженою особою з містобудівного контролю (приватним контролем).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

Водночас, за її словами, це не стосується критично важливих та інженерно складних об'єктів зі значними наслідками СС3 (мости, тунелі, метро, об'єкти, що будуються за кошти з місцевих та державного бюджетів).

Вона також зауважила, що у Сполученому Королівстві при будівництві об'єкта є можливість вибору контролюючого органу - місцевої адміністрації або приватного інспектора. Приватні компанії в британській моделі успішно працюють уже багато років, але для України, з нашим пострадянським спадком централізації функцій у руках органів влади, це сприймається як кардинальне нововведення. Хоча аналогічні дерегуляційні процеси вже успішно імплементовані, наприклад, у рамках реформи нотаріату, додала народна депутатка та ініціатор відповідного законопроекту №5655.

"Законопроект передбачає широке коло запобіжників від будь-яких зловживань, пов’язаних із приватними компаніями. Вони матимуть підвищену матеріальну відповідальність, визначену кількість відповідно сертифікованих інженерів, обов’язкове страхування відповідальності. Замовник, підрядник та приватний контролер не можуть мати спільних кінцевих бенефіціарів", - пояснила Шуляк.

Окрім кримінальної відповідальності за порушення, можливе повне виведення компанії з ринку, наголосила голова партії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Шуляк розповіла, хто контролюватиме будівництво об'єктів в Україні 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
09.07.2023 529
Еще материалы раздела «Нерухомість»