<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
11.07.2023 935

Більшість українців у Європі планують повернутися додому: дослідження ООН

Переважна більшість українських біженців готові повернутися з Європи в Україну – у найближчі місяці чи у майбутньому. Такі дані нового дослідження Агентства ООН у справах біженців.

Які причини спонукають наших співгромадян повернутися упродовж трьох місяців, повідомляє unhcr.org.

У четвертому опитуванні Агентства ООН у справах біженців взяли участь 3850 втікачів від війни, які знайшли прихисток у країнах Європи. Настрої українців вивчали у квітні-травні 2023 року.

Повернутися на постійне місце проживання в Україні попри війну збираються 76% біженців у Європі. Зокрема:

  • 14% планують повернутися у наступні 3 місяці;

  • 62% планують повернутися з часом;

  • 18% – не визначилися;

  • 6% – не мають планів чи надії на повернення.

Найбільше бажання жити знову в Україні озвучили біженці родом із Миколаївської, Чернігівської областей. Найменше – вихідці зі східних областей, крім Харківської.

Також серед біженців у сусідніх з Україною країнах більше людей планують повертатися в Україну (71%), ніж в країнах, що більш територіально віддалені (57%).

Серед причин, які спонукають повернутися додому в найближчі 3 місяці, українці назвали такі:

  • хочуть повернутися в свою країну і жити в своєму культурному середовищі – 63%;

  • хочуть возз'єднатися із сім'єю – 44%;

  • отримати доступ до роботи та засобів для існування – 11%;

  • регіон став більш безпечним – 10%.

Також українці хочуть повернутися, щоб подбати про своє житло, забезпечити дітей навчанням, або тому, що не знайшли житла за кордоном.

Серед бар'єрів для повернення називалися такі: відсутність безпеки (47%), брак можливостей для працевлаштування (31%), проблеми з базовою інфраструктурою (22%), окупація регіону (11%).

На користь проживання в іншій країні опитані вказали такі фактори: почуваються інтегрованими, діти пішли до школи, стабільні можливості для працевлаштування.

У звіті зазначається, що наміри українців щодо повернення за рік суттєво не змінюються.

Оценка материала:

5.00 / 2
Більшість українців у Європі планують повернутися додому: дослідження ООН 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
11.07.2023 935
Еще материалы раздела «Суспільство»