<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.07.2023 2398

Що ще не пізно посадити на городі в середині липня: зелень, овочі, бобові

Липень - середина літа. Хоча головні роботи на городі вже зроблені, є багато культур, як можна і потрібно висаджувати в липні, та навіть в серпні.

ТСН.ua пише, які культури висаджувати в липні, в кінці літа і як це краще зробити, щоб отримати гарний врожай.

Як посіяти салатні культури влітку

В першу чергу, можна висаджувати найрізноманітніші салатні культури - салат, латук, крессалат, руколу. Саме ці культури починають висівати ранньою весною, адже вони холодостійкі, насіння їх сходить вже за 6-8°С, а сходи легко переносять останні заморозки. Так само добре вони ростимуть літом і восени. Щоб мати зелень, насіння можна висівати кожні два тижні. Збирати врожай можна на будь-якій стадії, максимальну кількість зелені крессалату, наприклад, можна отримати за серпневих посівань.

Для посіву потрібно обирати сорти салатів, серед них є весняні, літні та осінні. Саме літні та осінні найкраще перенесуть липневу спеку. В разі липневого посіву, особливо якщо літо жарке, важливо підтримувати потрібне поливання. Інакше від нестачі вологи салати починають гірчити.

Як висіяти кріп у липні

Кріп так само можна висівати від весни кожні 10-15 днів аж до осені. Найкраще він росте на добре розпушених плідних ґрунтах із гарним освітленням. Паростки кропу з'являються через 13-18 діб після посіву,  рослини розвиваються дуже швидко. А якщо насіння перед посівом 2-3 дні вимочити у воді, проростки з'являться швидше. Літом кріп треба добре поливати, тому що в разі нестачі вологи листя кропу, як і салату, дрібнішає і грубіє.

Вирощування шпинату в липні

Майже весь час, щойно починає танути сніг, можна сіяти і шпинат. Від березня до липня шпинат сіють для використання зрілого листя, до середини серпня – заради молодого. Посів проводять з інтервалом 20-30 днів. Для липня вибирають сорти, стійкі до стеблування. Їхнє насіння висівають від кінця липня до середини серпня, щоб рослини до морозів встигли утворити невелику розетку листя.

Як посадити буряк влітку

Спеціалісти радять висаджувати буряк тричі за сезон. Навесні – для літнього споживання; у червні - для отримання великих коренеплодів, призначених для зимового зберігання, і в липні, саме щоб мати молоді буряки і восени. Щоб прискорити ріст буряків, його варто посадити на вузьких грядках, так буряк росте швидко, крім того, вирощування через розсаду скорочує термін дозрівання коренеплодів.

Квасоля - садіння у липні

На початку липня також можна ще раз посіяти кущову квасолю ранньостиглих сортів. Навіть якщо погода завадить отримати добрий урожай ніжних стручків, квасоля, як і інші бобові, – чудовий сидерат.

Яку капусту можна посадити в липні

Садити капусту в липні також можна без втрати врожаю. Головне в такому разі - правильно підібрати сорт і чітко дотримуватися рекомендацій з догляду. Кращим варіантом для липневого садіння є ранні сорти, термін дозрівання яких після висаджування становить не більше 45-55 діб. Різновиди з більш тривалим вегетаційним періодом влітку садять тільки в південних регіонах, де тепло восени тримається довше.

До переліку найбільш популярних видів капусти, придатних для висаджування в середині липня, підходять східні культури - пекінська та китайська.

Відомо кілька різновидів східної капусти: китайська, яка не утворює качана, пекінська качанна (качани овальної та округлої форми) та напівкачанна. Усі вони мають відносно короткий період вегетації. У ранніх сортів він становить 50-60 днів, що дозволяє отримати за один сезон два врожаї. Але в разі вирощування пекінської та китайської капусти слід враховувати її чутливість до тривалості світлового дня. Якщо день короткий – 12–14 годин, то відбувається ріст листя та зав'язування качана. За тривалішого освітлення – 16–18 годин – починається незворотне формування квітконоса і, як наслідок, повністю втрачається врожай.

Оценка материала:

5.00 / 2
Що ще не пізно посадити на городі в середині липня: зелень, овочі, бобові 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
17.07.2023 2398
Еще материалы раздела «Суспільство»