<
НОВИНИ ДНЯ: Перемога Путіна – невигідна: Портников розповів про плани Китаю щодо війни в Україні  Мобілізація в Україні. З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою  Годжес назвав можливі цілі військ НАТО в Україні  Як приготувати пухкі булочки на сковороді: найкращий рецепт за 5 хвилин без духовки  Саміт миру у Швейцарії: Зеленський назвав три важливі пункти, які мають узгодити країни  Перша спека і дощі: в Україну нарешті йде справжнє тепло  21 травня по всій Україні стане ще теплішевсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.07.2023 1591

У печері знайшли глиняну “Барбі” віком 7 тисяч років

Поруч із неолітичною "лялькою" було виявлено людський скелет, що може свідчити про її використання у ритуальних та церемоніальних цілях.

480b30e14d2762eecf38da6e1c767811_28.07.23

Археологи з Римського університету Сапієнца в печері Баттіфратта в італійському регіоні Лаціо виявили глиняну ляльку з жіночими рисами обличчя. Цю фігурку було виготовлено 7 тисяч років тому — у період неоліту, коли на території Італії існували перші сільськогосподарські громади. Пише ТСН. 

Про це повідомляє сайт Arkeonews з посиланням на пресреліз університету.

У повідомленні йдеться, що такі артефакти дуже рідкісні в Італії.

Тепер науковці вивчають “технологічні та стилістичні аспекти” фігурки, щоб краще зрозуміти, як вона була зроблена. Риси обличчя ляльки, на думку археологів, є лише схематичним зображенням, однак майстер, який створив цей артефакт, більш ретельно зобразив зачіску та прикраси тіла.

Докторка Сесілія Конаті з Університету Сапієнца сказала, що поруч із лялькою було виявлено людський скелет, що може свідчити про її використання з ритуальною та церемоніальною метою.

У давнину печера була місцем витоку джерела та надавала притулок і захист раннім мешканцям, які покладалися на полювання, збиральництво та елементарне сільське господарство для виживання. Які саме тут ритуали відбувалися — невідомо.

Нагадаємо, раніше в Ізраїлі під час розкопок виявили стародавні поховання, яким приблизно 2500 років і в цих могилах - 50 скелетів. Ці скелети можуть належати жінкам, яких продали в рабство.

Оценка материала:

5.00 / 1
У печері знайшли глиняну “Барбі” віком 7 тисяч років 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
28.07.2023 1591
Еще материалы раздела «Суспільство»