<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Оборона чи наступ: які головні завдання у ЗСУ на цей рік після розблокування допомоги від США  Гороховий суп із копченими ребрами: простий рецепт  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити містовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.08.2023 950

Чи є слово "однофамілець" суржиком, а якщо так, чим його замінити: Авраменко дав відповідь

Як правильно сказати "однофамілець" українською.

022afd37887610ef51032b7ee2210fb0_22.08.23

Відомий мовознавець Олександр Авраменко розповів, чи можна вживати слово "однофамілець". Пише ТСН. 

Як зазначив вчитель, слово "однофамілець" не суржикове, його можна знайти в українських словниках.

Як і багато інших слів, це слово утворене із двох частин – "одно" та "фамілець", так само, як, наприклад утворені такі слова, як "однокласник", "однодумець".

Друга частина слова "фамілець" родом з латини та означає сім'ю, родину.

Як зазначає мовознавець, "також у нашій мові є прикметник "фамільний" – те саме, що й родовий. Наприклад, фамільний альбом, фамільне срібло, тобто те, що передається у спадок.

Але, як радить Авраменко, не потрібно захоплюватися іншомовними словами, якщо в мові є суто українські відповідники. "Погодьтеся, "родинний альбом" звучить не гірше за "фамільний".

В українській мові є чудовий відповідник слова "однофамілець". Замість цього слова можна вживати синонім "тезкО". Так саме "тезкО", а не "тЕзка". Не всі знають, що "тезкО – це людина не лише з однаковим ім'ям, а й з однаковим прізвищем, тобто "однофамілець".

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи є слово "однофамілець" суржиком, а якщо так, чим його замінити: Авраменко дав відповідь 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
22.08.2023 950
Еще материалы раздела «Суспільство»