<
НОВИНИ ДНЯ: Росіянин зарізав двох українських військових у Німеччині: все, що відомо про трагедію  Чому на Великдень заведено фарбувати яйця, а потім битися крашанками  В Україну прийшов антициклон: якої погоди варто очікувати 30 квітня  Новий контрнаступ ЗСУ: аналітики оцінили перспективи  Війна в Україні триватиме до виборів у США – Боррель  Генерал-лейтенант ЗСУ назвав найкращий напрямок для контрнаступу України  Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз всі новини дня
Політика
Україна
08.09.2023 1203

В Україні знову говорять про військовий облік жінок: що треба знати насправді

Жінки в Україні з 1 жовтня можуть добровільно стати на військовий облік. При цьому мобілізація не буде обов'язковою, служба в армії для жінок залишиться добровільною.

1___8152_650x410_08.09.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву представника президента у ВР, члена комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федора Веніславського.

Він нагадав, що представниці мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, з 1 жовтня добровільно можуть стати на військовий облік. При цьому жінки-медики та фармацевти повинні обов'язково стати на військовий облік.

Нардеп додав, що наразі в Україні не планують розширювати перелік спеціальностей для жінок для обов’язкової постановки на військовий облік.

Що відомо про військовий облік для жінок

У жовтні 2022 року Верховна рада ухвалила закон про добровільний військовий облік жінок. Жінки з медичною освітою повинні обов'язково прийматися на облік військовозобов'язаних.

Відповідно до цього закону, жінки, які мають спеціальність чи професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я і віком, беруться на військовий облік лише за їх бажанням.

Чи можуть мобілізувати жінок

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснювала, що в Україні немає і найближчими роками не буде мобілізації жінок. Зокрема, це стосується і жінок-медиків.

"До 2026 року навіть українки, які мають медичну спеціальність - єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не матимуть обов'язкової постановки на облік. Інші професії - тільки у добровільному порядку", - наголошувала вона.

Також у Міноборони України запевняли, що для жінок не буде жодних обмежень щодо виїзду за кордон.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні знову говорять про військовий облік жінок: що треба знати насправді 5.00 5 2
Політика / Україна
08.09.2023 1203
Еще материалы раздела «Україна»