<
НОВИНИ ДНЯ: Кілька областей накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз на вихідні в Україні  План Путіна щодо "перемир'я": Шольц назвав справжню мету диктатора  Як приготувати смачну шакшуку на сніданок: рецепт від фудблогерки  Синоптики прогнозують теплий липень  IKEA повертається в Україну: що відомо  Коли закінчиться війна в Україні: Зеленський зробив нову заяву  Неймовірна спека. Синоптики дали прогноз на вихідні в Українівсі новини дня
Політика
Україна
11.09.2023 509

Україна повернула контроль над "вишками Бойка" в Чорному морі

Україна повернула нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Контроль над так званими "вишками Бойка" встановлений завдяки унікальній спецоперації.

Про це повідомляє ГУР Міноборони в Telegram.

"Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш", - йдеться в повідомленні.

За даними ГУР, під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити, повідомили в ГУР.

"Вишки Бойка" - це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Назву отримали після статті 2011 року Олексія Шалайського та Юрія Ніколова "Вишка для Бойка", в якій повідомлялося про закупівлю платформ за завищеними цінами Міністерством енергетики, яке очолював Юрій Бойко.

Росія захопила її у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

За даними британської розвідки, "вишки Бойка" у Чорному морі є стратегічними об'єктами. Вони використовуються як передові бази для військ.

Оценка материала:

4.50 / 2
Україна повернула контроль над "вишками Бойка" в Чорному морі 4.50 5 2
Політика / Україна
11.09.2023 509
Еще материалы раздела «Україна»