<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало список  Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього року  В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Поверх має значення? Як зекономити при покупці квартири в Києві  Мобілізація в Україні: стало відомо, що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛКвсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.09.2023 689

Ціни на газ у Європі різко знизилися: що спричинило

Європейські ціни на природний газ знизилися після того, як корпорація Chevron та профспілки Австралії погодилися припинити страйки на великих експортних заводах, які хвилювали ринок понад місяць.

dscf2871_id84143_1300x867_22_650x410_23.09.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Ф'ючерси на хабі TTF у Нідерландах впали на 3,3% до 37,8 євро за мегават-годину (близько 430 доларів за тисячу кубометрів).

Європа не імпортує ЗПГ з Австралії, але тривалі страйки могли спричинити збої на заводах Chevron, що могло б викликати проблеми на світовому ринку палива.

Ще одним стимулом для постачання є те, що Норвегія - найбільший експортер Європи - продовжує нарощувати виробництво після тривалих перебоїв, причому потоки знову збільшуються. Це допомагає заспокоїти ринок після кількох тижнів сильної волатильності.

У Європі зимові запаси вищі за звичайний, але ринок, як і раніше, надзвичайно чутливий. Численні ризики, у тому числі перебої у постачанні газу до США, погана погода чи потенційні перебої з тим невеликим обсягом газу, який Росія все ще експортує трубопроводами, можуть вплинути на ціни.

Деякі оглядачі галузі навіть очікують на тимчасовий надлишок постачань у Європі, якщо почнеться м'яка зима, а це означає, що жовтнева спотова ціна може впасти.

Опалювальний сезон

Європейські ціни на газ влітку 2023 року впали та наблизилися до середніх допандемічних рівнів. Заповненість газових сховищ перевищила 90%.

Загальний обсяг природного газу в підземних сховищах (ПСГ) 19 вересня сягнув 14,7 млрд кубометрів. Таким чином, план Кабінету міністрів щодо досягнення показника прогнозного балансу природного газу у сховищах, необхідного для проходження опалювального сезону, вдалося виконати достроково.

НБУ прогнозує, що у 2023 році ціни на хабі TTF у Нідерландах впадуть на 56,9% до 584,4 доларів за тисячу кубометрів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ціни на газ у Європі різко знизилися: що спричинило 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.09.2023 689
Еще материалы раздела «Економіка»