<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтепліше  В Україні буде тепло, але в окремих регіонах - дощі: прогноз погоди на 28 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.09.2023 867

В Офісі президента заявили про користь “легкої” девальвації гривні: що це означає

Йдеться про можливу девальвацію гривні “на кілька десятків копійок, на пів гривні, на гривню”.

5bc4ef1ca5c3adb71adbe368620a0e40_29.09.23

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма вважає корисною для економіки легку контрольовану девальвацію гривні та м'якшу монетарну політику, однак наголошує, що це його особиста точка зору, а не офіційна позиція держави. Пише ТСН. 

Про це він сказав в інтерв'ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Щодо курсу, напевно, з огляду на рівні інфляції, які є у нас і в інших державах, така дуже легка контрольована девальвація на незначні відсотки, напевно, буде корисною для економіки”, — вважає Шурма.

Він пояснив, що йдеться про можливу девальвацію гривні “на кілька десятків копійок, на пів гривні, на гривню”.

“Це буде корисно не тільки для бюджету”

“Це буде корисно і для бюджету, і для конкурентоспроможності наших експортерів. І це оживлятиме економічну активність”, — додав заступник голови ОП.

Щодо облікової ставки, то, на його думку, за річної інфляції 8,6% облікова ставка на рівні 22% була занадто високою.

“Це означало, що реальна облікова ставка у нас становить 13%. Ви мені назвіть хоч одну державу у світі, де є позитивна реальна облікова ставка. У кожній країні, практично у всіх країнах, інфляція вища, ніж облікова ставка. І це норма для цього періоду постковідної інфляції та нормалізації”, — зазначив Шурма.

Він додав, що зниження Нацбанком облікової ставки у вересні до 20% також видається занадто консервативною політикою.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Офісі президента заявили про користь “легкої” девальвації гривні: що це означає 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
29.09.2023 867
Еще материалы раздела «Економіка»